ZENIČKI “PREPOROD” poziva ANU BiH da preispita status šoviniste Kukića

Bošnjačka zajednice kulture „Preporod“, gradsko društvo Zenica (BZK „Preporod“ GD Zenica), koje je obnovilo svoje postojanje još davne 1991. godine, a na temelju člana 22 Statuta BZK „Preporod“ GD Zenica koji nas obavezuje da se, između ostalog, borimo protiv djelovanja svih oblika protivbošnjačkih ideologija i organizacija, te da radimo na snaženju i razvijanju svijesti o ukupnosti bošnjačke kulture, najoštrije osuđuje govor mržnje akademika prof.dr. Slave Kukića, kao i FTV koja je njegovu šovinističku izjavu emitovala u Dnevniku 2 na FTV, 25. marta (četvrtak)  u terminu od 19,30. Stoji u saopćenju ove organizacije.

Obzirom na dolje navedene činjenice zahtijevamo od dr. Kukića javno izvinjenje, a od Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) da što skorije razmotre prilog emitovan na FTV u Dnevniku 2, te da javnosti kažu da li je kvalifikacija Bošnjaka kao nacionalista i islamskih fundamentalista, te njihovo povezivanje sa ideološkim i ljudskim šljamom, govor mržnje. BZK „Preporod“ GD Zenica je po ovom pitanju istovremeno uputio pismeno na adresu RAK-a zahtjevajući njihovo očitovanje.

Naime, tokom emitovanja priloga o konstituirajućoj sjednici GV Grada Sarajeva u Dnevniku 2 novinarka FTV je izjavila: “Stid osjeća i akademska zajednica u BiH koja jedina na zdravorazumski način tumači zakulisne poruke koje se iza jučerašnjeg čina zapravo kriju”. Nakon ove krajnje tendenciozne ocjene i kvalifikacije o „zdravorazumskoj akademskoj zajednici“ uslijedila je, između ostalih i izjava dr. Slave Kukića koji je kazao: „Jučer su pale sve maske bošnjačkih nacionalista i islamskih fundamentalista i kakvo Sarajevo i kakvu BiH zagovaraju. Iskreno se nadam da će ono što je ideološki i ljudski šljam jučer učinio simbolu bh. državnosti definitivno otvoriti oči narodu ove zemlje…“.

BZK „Preporod“ GD Zenica izražava zaprepaštenost rasizmom, šovonizmom, ksenifobijom, islamofobijom i etiketiranjem Bošnjaka, muslimana. Ovakvo konstruisanja i vrijeđanje Bošnjaka i muslimana je uvreda ne samo za jednu naciju koja je bila žrtvom genocida i udruženog zločinačkog poduhvata (što ukazuje na činjenicu da su zapravo trebali nestati) nego i za Akademiju nauka i umjetnosti BiH koja je dodijelila to časno zvanje akademika dr. Kukiću.

Stoga, BZK „Preporod“ GD Zenica poziva Akademiju da preispita da li osoba poput dr. Kukića zaslužuje časno zvanje akademika, iako nam nije strana činjenica da su ovu titulu u prošlosti dobijali i oni koji su upravo radili protiv BiH, ali i Bošnjaka, muslimana.

Svjesni smo da se dr. Kukić i slični njemu nikako ne mogu pomiriti s činjenicom da su Bošnjaci muslimani danas najsnažniji politički faktor u BiH, da su itekako svjesni svoje istinske, a vijekovima krivo pisane i interpretirane historije, da su ponosni, časni i slobodni da se politički organizuju i bore za bolju BiH i u ovakvim uslovima. Dr. Kukić i njemu slični ne mogu da se pomire s činjenicom da Bošnjaci nemaju komplekse od takvih izjava kao što je navedena ksenofobična izjava dr. Kukića. Bošnjaci su ponosna nacija koja poštuje drugo i drugačije, ali nikada i nikome neće dopustiti da ih tako pogrdno kvalifikuje kao nacionaliste i islamske fundamentaliste. Dr. Kukiću, još vam je samo preostalo da nas kvalifikujete i kao teroriste!