Džaferović i Komšić zaprijetili Hrvatskoj, to je čin agresije na BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Banjoj Luci da je postavljanje cijevi za gasifikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu bez dozvole Bosne i Hercegovine akt koji je protivan međunarodnom pravu i pravu BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Džaferović je rekao da memorandum koji je potpisan 2017. ništavan jer ga nije odobrilo Vijeće ministara BiH, Parlamentarna skupština BiH ni Predsjedništvo BiH.

– Ako su cijevi postavljene preko granice to predstavlja povredu teritorijalnog integriteta BiH i to je vrlo ozbiljno pitanje za Graničnu policiju, SIPA-u i za Tužilaštvo BiH – istakao je Džaferović.

Dodao je da svi koji su učestvovali u tome trebaju snositi odgovornost jer takav projekt mora imati odobrenje institucija BiH.

Džaferović je poručio da je siguran da državne institucije nisu dale odobrenje, te da su tu radi o samovlašću i zloupotrebi za koju će odgovarati i neki iz BiH i neki iz drugih država.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je postavljanje plinovodnih instalacija preko rijeke Save, u svojevrsnoj tajnosti i bez znanja državnih institucija Bosne i Hercegovine, očito još jedan čin agresije na našu zemlju u okviru novog vida udruženog poduhvata, domaćih i inostranih aktera.

Istakao je da je zatražio informacije od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji su jasno rekli da nisu bili uključeni u ovaj postupak, niti postoji bilo kakav dokument kojim se inicira potpisivanje protokola, i memoranduma o saradnji ili međunarodnog sporazuma, kojim bi dvije suverene zemlje, Bosna i Hercegovina sa jedne strane i Hrvatska sa druge strane, tako nešto dogovorom omogućile.

– Dakle, sad postaje jasno da je ovo bio akt sa one druge strane zakona i međunarodnog prava, u čemu su neki očito učestvovali. Jedan od aktera koji nam mora ponuditi odgovore na pitanja kako je ovo uopće bilo moguće je direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Bez obzira sa kolikim ljudstvom raspolažu i kakvi su kapaciteti državne Granične policije, polaganje ovolikih plinovodnih instalacija ne može i ne smije proći neprimijećeno – naveo je Komšić.