Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Da li je umjetna inteligencija postavila i zastavu jednog naroda na Filozofskom fakultetu u Mostaru?

Nakon što su korisnici društvenih mreža uočili, a šira javnost kritikovala plakat ljetne škole u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i IPSA-e (International Political Science Association) koji nudi prikaz Starog mosta, ali bez džamija, stigla je reakcija iz ove obrazovne institucije.

Sa Filozofskog fakulteta poručuju da je plakat generisao program umjetne inteligencije. Iako je na plakatu promijenjana perspektiva Mostara, tvrda da je kao takav dobren. Kao što se to učinilo 1993. godine, ali granatama, kažu da je ovakva ilustracija Mostara, bez njegovih stoljetnih džamija, potpuno benigna. Dodaju da je primjećivanje neutralisanja islamskog naslijeđa izazvalo mržnju, prijetnje, dezinformacije i difamiranje Filozofskoga fakulteta, ali i Sveučilišta u Mostaru.

I kada bi prihvatili tvrdnju da je umjetna inteligencija kreirala islamofobičnu sliku, priznaju je da su je kao takvu prihvatili odgovorni na Fakultetu te da nemaju problem sa tim da budu izbrisane džamije gdje su bile, a bude postavljen crkveni toranj tamo gdje ga u stvarnosti nema.

No, šta će reći sa Filozofskog fakulteta za zastavu u njihovoj učionici? Da li je zastava jednog naroda rezultat rada umjetne inteligencije ili konkretan dokaz šovinizma po kojem na javnoj obrazovnoj instituciji prednost imju jednoetnički simboli? Slično je i sa logom Sveučilišta u Mostaru. Dominantna je crvena kockica koja je prvorazredni simbol hrvatskog naroda.

Jasno je da je Sveučilište puno simbola koji imaju za cilj označiti ga kao visokoškolsku za jedan narod. Naravno, to znači da su svi drugi tu sporedni, možda i nepoželjni.

Logo sveučilišta u Mostaru