Možemo uraditi zamišljeno

TOP

Kada neće Mustafić i Žalica, Džemil Hodžić mora snimati film o ubijanju djece Sarajeva

Džemil Hodžić, autor projekta “Sniper Alley Photo“, pokrenutog prije nešto više od četiri godine, posvetio je film svom bratu Amelu koji je ubijen tokom opsade Sarajeva, snajperskim hicem pripadnika Vojske RS sa Špicaste stijene, javlja Anadolu.

Zanimljivo je da poznati filmski radnici nisu našli emocija i potrebe da snime nešto slično. Dok Dino Mustafić, kao direktor Narodnog pozorišta dovodi srbijanske reditelje, scenarsite i glumce u Sarajevo, a Pjer Žalica snima teenagerske filmove o Plavom orkestru, anonimusi u oblasti filma moraju raditi njihov posao i narodu kroz ovaj medij predočavati istine o protekloj višestrukoj agresiji. Istina, bude tu ponekih radova, ali u njima se teško razaznaje ko su ubice, a ko žrtve. Ni drugi javni radnici, kojim su bliski medji masovnih komunikacija i kulturno stvaralašvo, ili se barem tako predstavljaju, nisu nikada napisali, tačnije kreirali i snimili nešto na ovu temu. Nema radova Tarika Haverića, Amre Zulfikarpašić, Darka Cvijetića, Nenada Veličkovića, Ahmeda Burića…

Dokumentarni film “Aleja snajpera – mom bratu” govori o Džemilu Hodžiću i njegovom nesvakidašnjem projektu “Aleja snajpera”, koji prikuplja fotografije svjetski poznatih ratnih fotoreportera iz perioda opsade Sarajeva od 1992. do 1996. godine. Naime, 3. maja 1995. godine Džemil i njegov brat Amel igrali su se vani kada je snajperista pogodio Amela ravno u prsa. Umro je sa samo 16 godina na majčinim rukama. Od tog trenutka Džemilovo djetinjstvo je neizbježno prekinuto.

Džemilova priča srce je dokumentarca oko kojeg se, poput mnogih grana drveta, u vlastitoj režiji artikuliraju priče nevjerojatnih ljudskih bića, stvarnih živih legendi. “Sniper Alley – To My Brother” je snimljen kao posveta Amelu, mladiću koji je volio crtati i sanjao da postane umjetnik te svoj djeci koja nastavljaju sanjati uprkos tome što preživljavaju horor opsade.

“Dolazim ovdje svake godine. Ne znam zašto, ali dolazim ovdje. Moram reći da ne uživam u ljepoti Sarajeva zato što je prva stvar na koju pomislim pogled koji su oni imali na nas. Lovili su nas poput životinja”, govori Džemil stojeći na Špicastoj stijeni.

Dodao je da djeca i građani koji su ubijeni nemaju glas i da on sada govori u njihovo ime.

Pored Džemila, u filmu se pojavljuju bh. glumci Feđa Štukan i Jasenko Pašić, muzičar Alex Elena, zvijezda filma “Miss Sarajevo” Alma Ćatal, novinari Toni Capuozzo, Gigi Riva i Azra Nuhefendić, fotoreporteri Mario Boccia, Enric Marti, Thomas Hurst i mnogi drugi.

Cristiana Lucia Grilli i Francesco Toscani, vlasnici produkcijskog studija Creative Motion, su režirali ovaj film. Podržali su ga OBC Transeuropa i Napels Humans Rights Festival. Izvršni producent je Ognjen Dizdarević. Ekipa se, između ostalog, zahvalila Muzeju ratnog djetinjstva i Sarajevskom ratnom teatru na saradnji.

“Sniper Alley Photo“ pokrenut je 2019. godine, a Hodžić će tada pronaći fotografije ubijenog brata Amela, jednog od 1.601 ubijenog djeteta tokom opsade Sarajeva. Ipak, ovo nije bila samo njegova lična priča, odlučio je identificirati i arhivirati fotografije iz ratnog Sarajeva, iz perioda 1992-1996, da se tako pronađu i ostala djeca sa ratnih fotografija, prenesu iskustva ratnih fotografa te da se prenesu zaboravljene priče i ratne strahote iz vremena najduže opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji. Vremenom se ispostavilo da je “Sniper Alley Photo“ postao vrlo značajna platforma za očuvanje istine. “Sniper Alley Photo” danas posjeduje ogromnu bazu fotografija iz doba opsade i rata u Bosni i Hercegovini.

Osim što traga za fotografijama zabilježenim u opkoljenom Sarajevu, Hodžić u okviru ovog projekta paralelno radi i na dokumentarnom serijalu nazvanom “The Story Behind The Photo“, a riječ je o mini dokumentarcima u kojima strani fotoreporteri, koji su boravili u opkoljenom Sarajevu, govore o tome kako su nastale njihove fotografije. Riječ je o vrlo potresnim svjedočenjima fotografa koji su kroz svoje objektive zabilježili neke od najstravičnijih momenata i najtežih maskara u opkoljenom Sarajeva.

Projekat danas predstavlja iznimno važnu dokumentarnu građu o onome kroz šta su svakodnevno prolazili građani Sarajeva tokom četverogodišnje opsade grada, što potvrđuje i ovaj film.