Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Šta je DF zaboravio navesti odbijajući Trojkin poziv

Demokratska fronta nije prihvatila poziv stranaka Trojke za razgovore o promjenama Ustava BiH, u smislu promjene Izbornog zakona naše zemlje.

DF je naveo nekoliko razloga, ali su zaboravili jedan. Nisu spomenuli stav predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića koji, poput Dragana Čovića, Andreja Plenkovića i Željane Zovko, tvrdi da Željko Komšić u Predsjedništvu BiH predstavlja kršenje volje hrvatskog naroda. Konaković je više puta navodio, zakonski neutemeljeno, da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike.

Evo šta je navedeno u saopćenju DF-a:

Zbog jasno formulisanih i javno iznesnih stavova predsjednika stranke Narod i pravda (Elmedin Konaković) o izmjenama Ustava i Izbornog zakona a koji su potpuno suprotni presudama Evropskog suda za ljudska prava, Demokratska frontaneće prihvatiti poziv Trojke (SDP, NiP, NS) na pregovore o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine sa ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Demokratska fronta smatra da je besmisleno vršiti ikakve pregovore da bi se ispunio određeni cilj kada inicijator pregovora i prije samih pregovora ističe stavove i pozicije koji su prepreka a ne put do cilja, odnosno put do implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava. Da stavovi predsjednika Naroda i pravde, naročito oni o izboru članova Predsjedništva BiH nisu nikakva slučajnost i lapsus, svjedoče i javni istupi zastupnika iz iste stranke koji zagovaraju asimetričan i indirektan izbor članova PBiH, što je potpuno nedemokratski i neprihvatljivo a čime su jedino prijatno iznenađeni u HDZ-u i SNSD. Demokratska fronta također ovom prilikom želi istaći daotežavajuću okolnost za odziv na pregovore predstavlja činjenica da, još nije razrješen slučaj pokušaja sabotaže presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević, sa čime su povezani pojedini kadrovi Trojke. Stoga se postavlja pitanje kako se i u tome kontekstu istovremeno može sabotirati implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava i pozivati druge na realizaciju istih, bez da se prethodno nisu utvrdile pomenute okolnosti, navedeno je u saopštenju DF-a.