Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

U BiH stiglo 200.000 doza “Sinopharm“ vakcina koje je donirala Mađarska

Predsjedavajući Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i entitetski premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas su na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekali ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta koji je tom prilikom uručio donaciju od 200.000 doza “Sinopharm“ vakcina protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Tegeltija je u obraćanju novinarima istakao da je donacija plod ranijih razgovora sa mađarskim zvaničnicima i pismu namjere koje su Vijeće Ministara BiH i Vlada FBiH poslali Vladi Mađarske sa upitom da BiH od Mađarske kupi vakcine, a zvanična Budimpešta je na kraju te vakcine poslala kao donaciju.

“Svjedočimo najvećoj pojedinačnoj isporuci vakcina za Bosnu i Hercegovinu. Ta isporuka je donacija Republike Mađarske. Zahvalni smo vladi, premijeru Viktoru Orbanu i svim onim koji su nam pomogli da dobijemo ove vakcine za BiH“, kazao je Tegeltija.

Ističući kako je sa ovom isporukom u BiH do sada stiglo 928.000 doza anticovid vakcina, Tegeltija je kazao da je to dovoljno za imunizaciju prioritetnih kategorija stanovništva, a da se pri narednim isporukama očekuje početak masovne imunizacije građana Bosne i Hercegovine.

“Mi u ovom trenutku imamo dogovorenu isporuku do kraja jula od 1.128.000 doza vakcina. Unutar te isporuke za treći kvartal će biti i vakcine iz sistema COVAX, EU mehanizma i 500.000 doza vakcine koje je Vlada Federacije BiH nabavila iz Kine te vakcine koje je uplatila Vlada Republike Srpske. Evidentno je da će Bosna i Hercegovina u drugom kvartalu na raspolaganju imati najmanje dva miliona doza vakcina“, kazao je Tegeltija.

Tegeltija je uputio apel svim nadležnim da učine sve kako bi bili spremni za početak masovne imunizacije građana, a građane je pozvao da ljetne mjesece iskoristili za što masovniju vakcinaciju i zaštite se prije jeseni za kada stručnjaci najavljuju mogući novi val pandemije.

Premijer Federacije BiH Novalić se također zahvalio vlastima i narodu Mađarske na svesrdnoj donaciji vakcina.

“Želim izraziti dobrodošlicu mađarskom ministru vanjskih poslova Peteru Szijjartu. Želim se zahvaliti njemu, mađarskoj vladi i mađarskom narodu“, kazao je Novalić.

Šef mađarske diplomacije Szzijarto se zahvalio na svečanom dočeku na aerodromu u Sarajevu.

“Proteklih godinu i pol je bio najteži period u protekloj deceniji. Cijeli svijet je bio zauzet servisiranjem i tretiranjem epidemije i cijeli svijet se suočavao sa raznim poteškoćama. Međutim u dvije stvari postoji sveopća saglasnost. Prvo je da najvažniji zadatak da se zaštite i sačuvaju životu ljudi, a drugo je da vakcina jedino sredstvo za zaštitu ljudskih života“, kazao je Szijjarto.

Ističući kako je Mađarska vlada zato učinila sve da u što kraćem roku vakciniše što veći broj građana, Szijjarto je kazao da je uspješnom nabavkom i kampanjom vakcinacije ta zemlja došla u situaciju da može i drugima pomagati.

“Države Zapadnog Balkana i Mađarska su upućene i zavisne jedne o drugima. To važi za privredu, za ekonomiju i zaustavljanje ilegalnih migracija. Najjednostavnije rečeno, ako stvari dobro idu na Zapadnom Balkanu, to je za Mađarsku izuzetno dobro, a ako stvari idu loše u regiji, to za Mađarsku nije dobro. Zato s velikim zadovoljstvom pomažemo, a sve s ciljem da borba protiv pandemije i kod vas bude uspješna. Što je uspješnija ta borba ovdje, to je i Mađarska sigurnija“, istakao je Szijjarto.

Kazao je i da je ponosan što je ovo najveća donacija vakcina u Bosni i Hercegovini te izrazio nadu da će ubrzanje imunizacije što prije omogućiti oporavak ekonomije i privrede u BiH, a u konačnici i jačanje stabilnosti i efikasnije borbe za zaustavljanje ilegalnih migracija.

Avion kojim je dopremljena donacija vakcina iz Mađarske u Bosnu i Hercegovinu je iz Sarajeva odletio ka Podgorici sa sličnom donacijom Mađarske i za Crnu Goru.