Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

BLEF! Nekoliko minuta prije kraja mandata, Inzko kao shvatio kakvo je stanje u RS

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je nakon posjete Foče izjavio da je veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo, referirajući se na veliki broj murala posvećenih ratnim zločinima.

– U isto vrijeme dok se Ratku Mladiću u Haaškom tribunalu ispisivala pravomoćna sudska presuda za najmonstruoznije ratne zločine na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, u pojedinim bh. gradovima oslikavani su murali njemu u čast – kazao je Inzko.

Ističe da je 20. aprila pročitao na jednom bh. portalu da je Ratko Mladić u Foči dobio mural dužine 25 metara.

– To nisam mogao vjerovati. Odlučio sam da ću lično obići sve lokacije u Bosni i Hercegovini na kojima se nalaze njegovi murali. I Kalinovik, i Nevesinje, i Gradišku, i Gacko, pa i ovaj posljednji u Foči. Namjeravao sam, nakon izricanja pravomoćne presude, poslati pismo općinskim načelnicima sa zahtjevom da nalože uklanjanje provokativnih murala – kaže aktualni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svojoj poruci bh. javnosti.

Dodao je da je u Foči namjeravao razgovarati s mladim načelnikom nakon što lično provjeri kako doista izgleda mural posvećen Mladiću.

– No, nakon šoka, grča i nevjerice koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala sa velikim ratnim zločincima, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civiliziranog svijeta umjesto da molim i prizivam načelničku razboritost, kako u Foči tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje.

Tokom prošlogodišnje komemoracije srebreničkim žrtvama javno sam pozvao Milorada Dodika da skloni ploču sa studentskog doma na Palama posvećenu Radovanu Karadžiću. Uporno pokušavam u javnosti otvoriti debatu suočavanja s ratnom prošlošću koja bi u konačnici trebala dovesti do pomirenja. Nažalost, uzalud – kazao je.

Inzko je podsjetio da je među 14 prioriteta za pozitivno mišljenje EU za kandidaturu BiH je i pomirenje.

– Situacija je danas toliko nakaradna da možemo sačiniti ‘turističku’ kartu top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima ratnim zločincima. Foča je tu zasigurno među ‘prvacima’. Brojne su i velike i male ulice i trgovi u RS-u nazvani po pravomoćno presuđenim ratnim zločincima, ali i po onima koji su uspjeli izbjeći ruku pravde, a njihove zločine su dokumentirale i TV kamere – poručio je.

Istakao je da se ove sedmice širom svijeta, kilometrima daleko od BiH, održavaju komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, od najudaljenije Australije, Kanade do hrvatskog Sabora prisjećaju se srebreničke tragedije.

Istovremeno dok se cijeli svijet s pijetetom i poštovanjem sjeća srebreničkih žrtava, Inzko ističe da se u Bosni i Hercegovini, ili preciznije entitetu Republika Srpska, svjedoči štovanju i veličanju arhitekata tih zločina, osuđenih ratnih zločinaca, negiranju genocida u Srebrenici, relativizaciji historijskih činjenica itd.

– I sve to svakim danom sve više i više. Je li Vijeće za implementaciju mira implementiralo mir u BiH!? Mogu li se po cijelom svijetu komemorirati srebreničke žrtve, a u Bosni i Hercegovini veličati njihov krvnik!? Koji usred Foče s naslikanom glavom od dva metra svakom normalnom čovjeku ledi krv u žilama. Uključujući visokog predstavnika. Ko će se u takvim uvjetima vratiti u taj grad!? Provodi li se tako Aneks 7 Daytonskog sporazuma – kazao je Inzko.

Iz tog razloga, Inzko tvrdi da međunarodna zajednica treba što prije treba da razmotri moguće dalje korake.

– Veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo u civiliziranom svijetu, i to mora imati posljedice – rekao je visoki predstavnik Inzko, saopćeno je iz OHR-a.