Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Žrtve razočarane zbog Prijedora, ispravna odluka o doživotnom zatvoru

Potvrđena presuda Ratku Mladiću i doživotna kazna zatvora među žrtvama iz Prijedora je dočekana s dvojakim emocijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Emsuda Mujagić, predsjednica Udruženja žena “Srcem do mira” iz Kozarca je rekla da je razočarana zato što Mladić nije osuđen za genocid u Prijedoru 1992. godine.

“Ipak, smatram da je kazna doživotnog zatvora ispravna”, rekla je Mujagić.

Prijedorčanka Suada Alić je rekla da očekuje da će pravda kad tad pobijediti. Ona je u ratu izgubila devet članova uže porodice, a kosti muža još nije pronašla. Razočarana je što Mladić nije optužen za genocid u Prijedoru.

Saida Karabašić, predsjedavajuća udruženja Prijedorčanki Izvor, je rekla da su očekivali ovakvu presudu.

“Do zadnjeg daha ćemo se boriti za pravdu i istinu. Nadamo se da će pravda stići svakoga i za Prijedor ko god da je počinio zločin. Sve do sada je djelić pravde za sve”, rekla je Karabašić.

Emina Nuhić iz Kozarca je u ratu izgubila brata, a muž joj je preživio strijeljanje na Korićanskim stijenama. I ona je razočarana zbog presude vezane za Prijedor.

“Živimo u Prijedoru i nadamo se da će svi lokalni zločinci odgovarati za sve zločine”, rekla je Nuhić za AA.

Glavnokomandujući Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas je pravnosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u BiH.