Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Na udaru Dodikovog režima 90 kuća i 300 hektara zemljišta Bošnjaka u Kozarcu

Mještani Kozarca danas su mirnim protestnim skupom iskazali neslaganje s trasom budućeg autoputa Banja Luka-Prijedor, te istaknuli riješenost da iskoriste sva zakonska i demokartska sredstva kako bi zaštitili vlastitu imovinu i status povratnika.

Kako je s protesta, između ostalog, poručeno, na udaru sporne trase našlo bi se oko 90 stambenih i pomoćnih objekata te oko 300 hektara plodnog zemljišta, koje koriste mještani Kozarca, a bez čega je nezamisliv njihov opstanak na tom području.

Stoga su sudionici skupa istaknuli da neće odustati od zahtjeva za promjenu trase, demonstrirajući riješenost da istraju na iznalaženju alternativnog rješenja.

Poslanik u NSRS i član poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ Senad Bratić Feni je kazao kako ljudi s tog područja imaju rezerve u vezi s obrazloženjima koja prate spornu trasu, te izražavaju sumnju da iza svega stoje određeni politički ciljevi.

Podsjetio je kako se radi o osjetljivom području na kojem su tokom rata izvršeni brojni zločini, te da se kod povratnika javlja nepovjerenje i bojazan za vlastitu egzistenciju.

Smatraju kako iza izgradnje autoputa, dionice koja prolazi kroz Kozarac, ne stoje ekonomski razlozi, doživljavajući to kao ugrožavanje procesa povratka (aneks 7. Dejtonskog sporazuma), odnosno prava na povratak i prava na privatnu imovinu.

Bratić navodi kako je, uz dobru volju nadležnih institucija, moguće isprojektovati spomenutu trasu autoputa na način koji ne bi ugrožavao povratnike i njihovu egzistenciju.

Istovremeno, podsjetio je na hronologiju dešavanja, uključujući i opravdanost prigovora iznesenih tokom dosadašanjih javnih rasprava, potcrtavajući kako mještani Kozarca nisu protiv izgradnje autoputa.

– Naprotiv, podržavaju tu aktivnost, ali traže da se trasa budućeg autoputa projektuje tako da ne dolazi u pitanje rušenje postojećih stambenih i pomoćnih objekata – kazao je Bratić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović istakao je da Kozarac predstavlja primjer uspješne povratničke zajednice.

Odluka Kozarčana da se vrate i obnove život svoje zajednice, unatoč svemu što su preživjeli, predstavlja neupitnu kategoriju koja je najsnažnije zaštićena Ustavom BiH, poručio je Džaferović.

– Trasa autoputa kojom se ugrožavaju objekti i imovina građana Kozarca, kao i funkcioniranje same zajednice – ne smije biti uspostavljena van Ustava i van okvira demokratskih praksi. Mora se uvažavati volja građana i lokalne zajednice, a već ranije su nadležne institucije RS i struka kazale da su zahtjevi opravdani, te su obećale da će izmjestiti trasu van naselja. Ne znam zašto to nije učinjeno – izjavio je Džaferović.

Gradnja puteva treba da olakša život za 5.000 građana Kozarca, a ne da oteža, jednako kao što put treba da povezuje različite dijelove BiH, a ne da unosi podjele i nepovjerenje, niti da dovodi do ponovnog raseljavanja.

Očekujem od nadležnih istanci vlasti u entitetu RS da kroz demokratsku javnu raspravu utvrde rješenje, koje će osigurati izgradnju puta, bez ugrožavanja prava i nanošenja štete Kozarcu i Kozarčanima – istakao je Džaferović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.