Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

ZVIZDIĆ! Zadiranje u granični pojas je povreda suverentiteta BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je na svom Twittu podsjetio na tri važna propisa na osnovu kojih odmah mora reagovati Pravobranilaštvo BiH, u vezi sa “skandaloznim” postavljanjem plinovodne cijevi ispod korita rijeke Save kao međudržavne granice, a bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, i na bazi tzv. Sporazuma između Republike Hrvatske i bh. entiteta RS.

Zvizdić podsjeća na Bečku konvenciju o pravu međunarodnih ugovora – samo su države subjekti međunarodnog prava,a to bi kako ističe trebala da zna R Hrvatska kao članica EU.

Podsjetio je na Ustav Bosne i Hercegovine po kojem je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora, a Parlamentarna skupština BiH odlučuje o saglasnosti za ratifikaciju ugovora.

– Nije ispoštovana niti jedna od ove dvije ustavom obavezujuće procedure, i ovo je morala znati R Hrvatska, kao članica EU – smatra Zvizdić.

Podsjetio je i na teći važan propis, Zakon o graničnoj kontroli po kojem je Granična linija isključivo u nadležnost Granične policije BiH.

– Dakle, rijeka Sava predstavlja međunarodno priznatu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i svako zadiranje u granični pojas, bez saglasnosti države, predstavlja najgrublju povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Zbog toga tražim da se navedeni Sporazum proglasi ništavim, uključujući i sve posljedice koje proizilaze iz istog – objavio je na svom Twittu zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.