Posjeta Salkića roditeljima i osnovcima u Sjenini kod Doboja

Povod današnje posjete je kažnjavanje učenika pomenute škole koji su odsustvovali s časova 25. novembra zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Vaspitno-disciplinska mjera odjeljenskog starješine izrečena je za nekoliko učenika, a odluku je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić.

Salkić je tokom posjete izrazio podršku učenicima i njihovim roditeljima, te pozvao direktoricu škole da iz moralnih razloga podnese ostavku.

– Ne može biti prihvatljivo da oni koji nepoštuju državne zakone kažnjavaju one koji poštuju zakone Bosne i Hercegovine. Posljedica je to nekažnjene diskriminacije koju zagovara i provodi vlast entiteta u konkretnom slučaju preko podaničke direktorice škole. Danas sam tu da podržim ove učenike i njihove roditelje kao i sve druge učenike i njihove roditelje koji poštuju državu Bosnu i Hercegovinu i njene zakone. Moj je poziv svima  vama da podignete glavu ispravite kičmu i da se svi zajedno ujedinjeni u cijelom entitetu suprotstavimo diskriminaciji  u pravoslaviziranom obrazovnom procesu, izjavio je Salkić.

Dejtonski mirovni sporazum, dodao je, garantira pravo na povratak i život povratnika bez diskriminacije, a ona je danas najvidljivija u posljednjih 15. godina, u svim segmentima života povratnika u ovom entitetu. Negiranje identiteta Bošnjaka kroz negiranje bosanskog jezika, negiranje kontinuiteta države Bosne i Hercegovine, kroz negiranje državnih praznika mora se okončati jer takvi postupci predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U svom obraćanju prisutnim pozvao je OHR, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i OSCE da otklone sistemsku diskriminaciju povratnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i sankcioniraju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sve druge u ovoj zemlji koji žele dobro Bosni i Hercegovini i povratnicima u entitet RS, upozorio je, da je diskriminacija povratnika karcinom koji tiho ali sigurno uništava povratak i multietničku Bosnu i Hercegovinu. Da se to ne bi desilo potrebno je da se svi zajedno više angažiramo na poduzimanju adekvatnih koraka da zaustavimo diskriminaciju.

U pratnji potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića danas je bio i potpredsjednik Vijeća naroda RS Minhet Okić, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Salkića.