Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Podignuta optužnica protiv trojice pripadnika ‘Ravnogorskog pokreta’

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dušana Sladojevića (1957.), zvanog “Krvce” i “Čiča” iz Ključa, Slavka Aleksića (1956.), zvanog “Vojvoda” iz Bileće i Riste Lečića (1963.) iz Trebinja, koji se terete za krivično djelo – izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i Ostalima ( član 145. KZBiH).

Sladojević, Aleksić i Lečić se terete da su 10. marta 2019. godine sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić, sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Risto Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, navodi se u saopćenju.