U 2020. sandžačkim Bošnjacima najviše pomogli BiH, Turska i dijaspora

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji u godini na izmaku realizovalo je i najviše uspeha ostvarilo u projektima iz oblasti obrazovanja učenika u Sandžaku na maternjem bosanskom jeziku, međunarodnoj institucionalnoj saradnji sa prijateljskim zemljama Bosnom i Hercegovinom i Republikom Turskom te na polju humanitarnog delovanja kada je bilo potrebno pribaviti određena sredstva potrebna u borbi protiv koronavirusa u opštinama Sandžaka, javlja Anadolu Agency (AA).

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) održana je tradicionalna godišnja konferencija za medije na kojoj su predstavnici krovne ustanove Bošnjaka Srbije sumirali rezultate ostvarene kroz aktivnosti i projekte predviđene planom rada za 2020. godinu.

Prema oceni predsednice BNV-a Jasmine Curić, ova godina, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima, bila je uspešna za tu ustanovu. Sve aktivnosti realizovane su u cilju zaštite prava i položaja Bošnjaka u Sandžaku.

„Ono čime se posebno i sa punim pravom možemo pohvaliti u ovoj godini je ostvarena efikasna međunarodna institucionalna saradnja sa prijateljskim zemljama Bosnom i Hercegovinom i Republikom Turskom, koja je rezultirala brojnim projektima od kojih su koristi imali svi građani Sandžaka. Jedan od najvažnijih za nas je projekat podele udžbenika za prvake u nastavi na bosanskom jeziku koji je podržan i finansiran od strane Republike Turske sa preko 100 hiljada eura, a koji smo realizovali sa Turskom agencijom za koordinaciju i saradnju (TIKA). Pohvalićemo se i veoma efikasnom saradnjom sa Vijećem za poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK) i njenom predsedniku Bayramu Akgulu kojem odajemo priznanje”, rekla je Curić.

Rezultat međunarodne institucionalne saradnje najbolje se ogleda, naglasila je Curić, u brzoj i efikasnoj materijalnoj i nematrerijalnoj pomoći Sandžaku tokom letnjeg perioda, kada je ta regija bila teško pogođena koronavirusom. Pomoć su upućivali Republika Turska, Bosna i Hercegovina i sandžačka dijaspora.

„Najveća pomoć dolazila je od naše dijaspore, kojoj smo veoma zahvalni, naše bratske i prijateljske Republike Turske i Bosne i Hercegovine, koju mi doživljavamo našom matičnom državom. Na kraju ove godine želim da odam priznanje članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću na podršci koju nam daje. Želim da istaknem našu saradnju i da odam priznanje ministarki spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković, koja svojim diplomatskim znanjem i iskustvom radi na otklanjanju prepreka i otvaranju konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. Posebno nam je značajna bila pomoć timova lekara iz Sarajeva i Tuzle, koji su, rizikujući svoje živote, došli u Sandžak i pružili nam potrebnu pomoć te tako poslali poruku da mi u Sandžaku nismo sami. Zahvaljujem u ime građana Sandžaka i odajem priznanje u ime BNV-a za bratsku i stručnu pomoć koju su nam pružili u periodu teške epidemiološke sitaucije u našem gradu. Svaku inicijativu koju smo uputili podržao je i predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, naši pozivi njegovom kabinetu su bili u najvećoj meri apeli da se pomogne Sandžaku u momentima teške borbe protiv koronavirusa. Reakcija nikada nije izostala, uvek nam je pružena i upućena velika pomoć. Zahvaljujemo na ovogodišnjim donacijama Sandžaku svim pojedincima, a posebno udruženjima iz celog sveta. Posebno priznanje i zahvalnost Udruženju ‘Bosna Sandžak’ iz Istanbula“, rekla je Curić.

Jedna od važnijih odluka u godini na izmaku bila ta što je Koordinacija bošnjačkih nacionalnih vijeća inicirala izradu predloga Rezolucije o zajedničkim simbolima Bošnjaka, koja će se u konačnici razmatrati na Konferenciji bošnjačkih organizacija, institucija i ustanova koja će se održati u narednom periodu.

BNV je i ove godine prigodnim programom i aktivnostima obeležilo sve blagdane Bošnjaka u Srbiji, među kojima su 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli – Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i 28. septembar – Dan Bošnjaka i 20. novembar – Dan Sandžaka.

Planom rada BNV-a za 2021. godinu predviđene su aktivnosti čiji je cilj da se reši ustavno-pravni položaj Bošnjaka i status regije Sandžak.