KONAKOVIĆEV PREMIJER! Fortin snažan zagrljaj Radojičiću koji u Banjaluku poziva Handkea

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je da bi iskreno želio da Banjaluka pobijedi za evropsku prijestolnicu kulture 2024. 

Ovo je jedan od najupečatljivijih zaključaka nakon sastanka Forte i gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića održanog 29. maja 2019. u tom gradu. Dakako, dojmljiva je i fotografija srdačnog zagrljaja domaćina i gosta gdje radost zagrljenih, iskazana kroz silinu stiska i osmijehe, prevazilazi mjeru koju dozvoljava protokol. Drugačije rečeno, van sumnje je da su emocije zadovoljstva i sreće iskrene.

Forti ne smeta što je zločinački da jedan grad iz sebe protjera Bošnjake i Hrvate, poruši džamije, ubija kada je pokušaju obnoviti (učesnici protesta), izbriše nazive ulica i toponima koji podsjećaju na nešto nesrpsko. Upravo takvoj Banjaluci, premijer KS je pohitao u zagrljaj i da joj pruži podršku za evropsku prijestolnicu kulture.

Možda je neko i pomislio da su to godine ratnog bezumlja, da je možda sada Banjaluka vaskrsnula u grad kojim vlada slobodarski i civilizacijski duh te da, kao takva, može konkurisati i pobijediti u utrci za prestižnu titulu.

Dan nakon što je negator genocida i perjanica velikosrpske zločinačke politike književnik Peter Handke primio Nobelovu nagradu, Radojičić ga je pozvao u Banjaluku.

Nisam čuo da je Kanton Sarajevo donio odluku da je Peter Hanke nepoželjna osoba. Što se mene tiče danas (11. 12. 2019.) ovom nobelovcu ide čestitka u ime grada Banjaluka i poziv da dođe u Banjaluku, rekao je Radojičić.

Za razliku od Forte, građani Sarajeva drugačije doživljavaju Banjaluku.

– Moj Radojičiću, još deset Handkea neće oprati, izbrisati vaše zločine i genocid. Da imate imalo pokajanja za sve što ste činili, bili bi kao Nijemci koji su osudili Hitlera i Hitlerovu politiku da ne bi narod snosio kolektivnu krivicu za ono što je činila fašistička politika Hitlera. U ovom slučaju Slobodana Miloševića, stav je Hilme iz Sarajeva.

Zanimljiva su i ostala zapažanja stanovnika Sarajeva na politiku stranke iz koje dolazi Forto.

Jedino “Naša stranka” nije reagirala povodom dodjele Nobelove nagrade negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu. Umjesto toga, na dan dodjele nagrade Handkeu predsjednik ove stranke Predrag Kojović uputio je kritike Predsjedništvu BiH. Ako se prisjetimo da je, na dan ukopa srebreničkih žrtava, na TVSA prikazan film koji negira genocid u Srebrenici i to zahvaljujući tadašnjoj direktorici te TV kuće, koja je bila izbor upravo NS, onda je sasvim normalna šutnja Naše stranke u vezi dodjele Nobelove nagrade Handkeu, napisao je Adnan Memić na Facebooku a što su prenijeli brojni korisnici ove društvene mreže.

Glib i izdajništvo politike koju predstavlja Forto, a sukreirana je i podržana i od predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, ovako je vidljiva i svim laicima, zavaranim građanima kojima su za glas nuđene promjene na bolje i prosperitet. Slika Forte i Radojičića uz snishodljivu podršku prvog drugom, stavljena uz sliku medijskog naslova gdje ovaj drugi promptno čestita i u Banjaluku poziva negatora genocida Handkea jeste bolna i turobna, ali je otrežnjujuća za sve koji su u Forti i Konakoviću te njihovim izvanjskim suflerima vidjeli snage koje mogu promijeniti stanje na bolje. Umjesto toga, Sarajevo doživljava historijsku izdaju i poniženje. Fortin oprost i rukoljub Banjaluci, za koju nema punomoć većine građana Sarajeva, samo je jedan od rezultata nove ere u koju je već odavno uguran glavni grad BiH.

DEBLOKADA.COM

Naslovnica medija sa Radojičićevim pozivom Handkeu

 

0