Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Novalić nabavio pola miliona vakcina, Trojka nije nijednu iako su obećali još 15. januara

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo 6. augusta 2021. g. stiglo je 500.000 doza vakcina protiv koronavirusa Sinopharm iz Narodne Republike Kine, koje je entitet FBiH kupio direktnom nabavkom od kineskog proizvođača, a zahvaljujući njima i vakcinama koje će stići u narednih desetak dana, biće moguće izvršiti masovnu imunizaciju. Iz Vlade FBiH navode da je ovo do sada najveća pojedinačna isporuka vakcina protiv COVID-19 za BiH. Siniša Skočibušić je rekao da je FBiH kroz COVAX mehanizam, program EU4HEALTH i ovom nabavkom platila 688.660 doza vakcina, a donirane su 469.034 doze vakcina.

Istovremeno, iako je obećala još 15. januara 2021. g., Vlada Kantona Sarajevo nije kupila nijednu vakcinu. Tada su govorili da su sposobniji od Vlade FBiH kada je riječ o nabavci vakcina, ali to nisu uspjeli dokazati. Još se ne zna da li će i kada ispuniti obećanje datoj građanima.

Sarajevska vlada Trojke istakla se u čudnom potezu kada je dala skoro pola miliona maraka Srbiji zbog njihovih donacija vakcina. To je naišlo na osudu javnosti jer su i mnoge druge zemlje na ovaj načain pomagala BiH i Sarajevu, ali je izvršna vlast u KS odlučila počastiti samo Srbijance.

DEBLOKADA.COM

Mnogi okupatori Sarajeva su se predstavljali kao osloboditelji