Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

DA LI JE NEUM NAŠ? Za dom spremni! Balije, mrš iz Neuma! Dario Kordić, HRHB!

Koliko je življenje Bošnjaka u njihovoj domovini puno izazova i iskušenja, pokazalo je i zatvaranje granica za njihov odlazak u Hrvatsku. Istina, ova zabrana odnosila se i na ostale državljanje BiH. Činilo se da su Bosanci pronašli izlaz. Izlaz na more. Jedini. Neum je dobra zamjena za sve željne odmora na moru. Naš grad, naša valuta, naša GSM mreža, ponešto i naših proizvoda. Zaobišli su naši ljudi Hrvatsku, preko Svitave. Onda je došla i euforija jer je Hrvatska obala prazna, a Neum pun. Ne punimo susjedima, već svoju državnu i privatne kase bh. ugostitelja i hotelijera.

“Balije, mrš iz Neuma“, jedan je od grafita koji je dugo krasio zidove grada. Na nekoliko mjesta je bio očit ovaj jezivi izljev mržnje.
“Dario Kordić, Neum, HRHB”, i ovo je pokazivalo da je ubica bošnjačkih beba iz Ahmića idol u Neumu.
“Za dom – spremni”, pozdrav je sa zidina bh. grada na moru.
“Sarajevo ispod Trebevića, bit ćeš opet Ante Pavelića”, poruka je iz Neuma.

Nije poznato da li i danas ovakvih grafita ima u Neumu. Istina je da su često izronjavali na obale ovog bh. gradića sa većinskim hrvatskim življem. Tamošnje stanovništvo i vlasti nisu ih se odrekli ni iz pragmatičnih razloga. Kao da je nekome bilo bitnije iskazati zlu ideologiju nego zaraditi novac od onih koji su bili njene žrtve.

Sve ovo nije zasmetalo antifašistima sa poteza Vječna vatra – Marijin Dvor. Nisu Nijaz Skenderagić niti Igor Stojanović iz Skupštine Kantona Sarajevo pozvali na okupljanje u Neumu niti rezoluciju za borbu protiv ovog i ostalih fašizama. Naprosto, njima i sličnima, ovo nije fašizam. On može biti samo u Sarajevu, tačnije samo tamo gdje su Bošnjaci demografska i politička većina.

Ako je to gradić gdje se od rata do sada šalju poruke mržnje prema Bošnjacima, odmilja nazvanim “balije”, ako je to mjesto gdje veličaju ratnog zločinca Kordića, svako ko ode u Neum, mora se zapitati kome ostavlja novac? Kojim lokalnim vlastima? Onim što dopuštaju uvredljive grafite? Kojim privatnicima? Onima iz čijeg fundusa dolaze autori grafita? Da li je “okupacija” Neuma i kratkotrajni privid brojnosti Pirova pobjeda ako će to značiti više ubranih poreza za lokalnu zajednicu u kojoj se glavna ulica zove po čelniku UZP-a Franji Tuđmanu? Da li je Neum naš ako se tamo vihore hrvatske zastave?

Kao da se nameće odgovor da je bh. državljanima, onima koji se zgražavaju nad zlodjelom Kordića i poruka sa grafita u kojima je stilizovano “U”, bolje ostavljati novac u Splitu, Omišu, Makarskoj, Gradcu, Brelima…

DEBLOKADA.COM

Godinama iste poruke iz Neuma