Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Zašto Naša stranka opstruira uređenje trga koji nosi ime po Aliji Izetbegoviću?

Do kojih granica može ići potreba određenih politika da zaustavljaju razvoj Sarajeva, a da istovremeno žele nametnuti neke svoje vrijednosti i ideale, otkrio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. Otvoreno je rekao da Našoj stranci smeta i gradnja i uljepšavanje trga koji nosi ime po prvom predsjedniku BiH. Načelnik je u svojoj objavi razokrio neutemeljenost njihovih izlika, kazavši da neće biti uništene zelene površine niti posječeno ijedno stablo na ovom lokalitetu. Prenosimo Hadžibajrićevo obraćanje javnosti:

Otvoreno pitanje Našoj stranci: Zašto konstantno opstruiraju uređenje trga koji nosi ime rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića? Koji su njihovi motivi i krajnji cilj opstrukcija koje traju od same najave radova na ovoj lokaciji?

Iako nismo željeli izlaziti u javnost sa svim detaljima zaustavljanja izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, vrijeme je da se kaže istina! Ovdje se radi o čisto političkom pitanju i opstrukcijama stranke sklone kočenju i zaustavljanju svakog kvalitetnog projekta. Jasno je da Naša stranka, pod krinkom zastupanja interesa građana i javnosti, svaki projekat pretvara u političko pitanje nastojeći prikupiti jeftine političke poene. Opravdano sumnjamo da Naša stranka stoji iza orkestrirane kampanje u medijima i socijalnim mrežama protiv izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, potpomognuta nerazumnim odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH koji su odlukom o proglašenju historijskog urbanog krajolika zauvijek ‘zabetonirali’ mogućnost da se u ovom gradu, barem u užoj jezgri, nešto sagradi ili barem sklone ruševine koje predstavljaju ruglo grada.

Ako se predstavljaju kao zaštitnici interesa građana, šta je sa svim onim građanima koji žele drugačije? Možda oni nisu toliko glasni i spremni na facebook kampanje, ali sigurno imaju pravo da kažu šta žele. Koliko god da je onih koji nisu htjeli garažu, još je više onih koji su bili za njenu izgradnju. Svakodnevno nam se javljaju. Kao lokalna zajednica, željeli smo kvalitetnu infrastrukturu, rješavanje parking prostora gdje je itekako potreban i naravno prihode. Ako garaža u Avdage Šahinagića u jeku sezone ostvari prihod od 65.000 KM za jedan mjesec, zamislite kakav bi prihod bio na ovoj lokaciji? Hoće li Naša stranka odgovarati za neprihodovanje za koje su odgovorni svojim postupcima. I, ne zaboravimo, ta bi se zarada usmjeravala i na druge projekte, za poboljšanje uslova života unutar ove lokalne zajednice.

Sada Naša stranka osporava i sanaciju trga. Samo dan nakon početka radova pokrenuli su svoju dobro uigranu mašineriju da “zaštite” Trg oslobođenja-Alija Izetbegović. Od koga ga štite? Od uređenja i uljepšavanja javne površine za koju se čak i ne troši budžetski novac, nego donatorska sredstva? Za nas je to javni interes, a šta je to za Našu stranku? Pod izgovorom da štite 276m2 zarasle centralne površine koja služi samo da bi na njoj stajao spomenik prijete inspekcijom i obustavom radova?, pitao je Hadžibajrić.

Tražimo da Naša stranka odgovori građanima zašto koči projekat sanacije Trga oslobođenja-Alija Izetbegović koji će u konačnici omogućiti moderno uređenu javnu površinu sa 1.600m2 iskoristivog prostora u samom centru grada gdje će biti moguće održavati izložbe, sajmove, festivale, koncerte…neće biti ugrožene zelene površine, zadržat će se svi sadržaji i nijedno stablo neće stradati. Djeluje kao da su se, u nedostatku adekvatnih argumenta, grčevito uhvatili nefunkcionalnog postamenta za spomenik u samom centru trga koji, ovakav kakav je, samo onemogućava efikasno korištenje trga i ometa njegovu funkcionalnost.

Na ovo su iz naše stranke odgovorili.

Ukratko, podzemne garaže će zasigurno dodatno opteretiti cijelo područje urbane jezgre grada, dodatno ga zagađivati i stvarati nove i veće gužve u saobraćaju. Postojeći prostorni planovi ne predviđaju garažu na ovom mjestu, ali predviđaju nekoliko garaža u neposrednoj blizini, te i zbog toga ne vidimo potrebu za ovim projektom. Također nam je neprihvatljivo da se zauvijek uklanja veliki broj drveća i vegetacije iz parka, posebno uzimajući u obzir nedostatak parkovskih i zelenih površina u centru grada, kao i činjenicu da je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa prepoznao ovaj prostor kao prostor od visoke vrijednosti.

To što načelnik planira zaraditi na parkingu, građani će u trostruko većem iznosu izgubiti na vremenu provedenom u saobraćajnim gužvama, na zdravlju udišući zagađeniji zrak, na gubitku kvaliteno provedenog vremena na otvorenom, na uživanju u vlastitom naslijeđu, zaključuju iz NS.