Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

ZBOGOM, LJUBO! Evropski sud presudio protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru

Evropski sud za ljudska prava u utorak je jednoglasno presudio u korist predsjednice mostarskog Gradskog odbora Naše stranke Irme Baralija te naložio državi Bosni i Hercegovini da izmijeni neophodne zakone i omogući lokalne izbore u Mostaru.

Predmetni slučaj odnosio se se pravnu prazninu koja je onemogućila podnositeljici zahtjeva, lokalnoj političarki koja živi u Mostaru, da glasa i bude birana na lokalnim izborima, saopćeno je iz Suda u Strasbourgu.

Sud je utvrdio da je pravna praznina nastala propustom vlasti da izvrše odluku Ustavnog suda iz 2010. godine, koja se ticala odredaba koje su regulisale lokalne izbore u Mostaru te nalagala vlastima da usklade te odredbe s Ustavom.

To je za posljedicu imalo situaciju gdje su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine, a gradom upravlja gradonačelnik koji od 2012. godine nije imao potrebni demokratski legitimitet.

Takva situacija, kako je navedeno, nije bila u skladu s načelom vladavine prava i Sud stoga nije mogao prihvatiti argument Vlade da je višegodišnje kašnjenje u izvršenju odluke bilo opravdano potrebom da se dođe do dugoročnog i održivog rješenja za podjelu vlasti te da se očuva mir i omogući dijalog između različitih etničkih grupa u Mostaru.

Iz Suda ističu kako je tužena država stoga, prekršila svoju obavezu da preduzme mjere da zaštiti podnositeljicu zahtjeva od diskriminatornog postupanja po osnovu njenog mjesta prebivališta i da održi demokratske izbore u Mostaru.

Sud je također jednoglasno utvrdio da tužena država mora izmijeniti relevantno zakonodavstvo najkasnije u roku od šest mjeseci nakon što ova presuda postane konačna, navodi se u saopćenju Evropskog suda za ljudska prava.