Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

NOVI PRITISAK NA MUSLIMANE! Mirsad Čamdžić kritikovao Kur’anske ajete

Mirsadu Čamdžiću iz Naše stranke zasmetali su Kur’anski ajeti. Naime, Čamdžić je oštro i podrobno reagovao na Facebook objavu premijera FBiH Fadila Novalića u kojoj je citat dijela svete muslimanske knjige.

“Gospodaru moj, oprosti meni, i roditeljima mojim, i onome koji kao vjernik u dom moj uđe, i vjernicima i vjernicama, a nevjernicima samo propast povećaj!” Ovaj 28. ajet sure Nuh zasmetao je istaknutom članu Naše stranke.

Kao obrazloženje, Čamdžić navodi da su “u navedenom statusu stigmatizirani ateisti kojima se želi propast” i da “njih ima u svim sferama društva”. 

Čamdžić je ovako otvoreno stao nasuprot Kur’ana, raspravljajući sa Božijim porukama. Kao da je uputio kritiku  samom Bogu čije su riječi u Kur’anu. Da li je ovo početak nove ere političkog diskursa u BiH, gdje će muslimani morati biti suzdržani čak i od citiranja Knjige koju poštuju?

Treba napomenuti da je Novalić uz citirani ajet postavio fotografiju i naznačio da je “na fotografiji sa svojom sestrom i rahmetli majkom i babom”. Novalić nije ajet upotrijebio ili usmjerio u neki neprimjeren kontekst, pogotovo ne u politički, tako da Čamdžićeva reakcija tjera na razmišljanje o tome koji su ga razlozi naveli i motivisali da razlaže i kritikuje ajete.

 

NETOLERANCIJA! Bivšoj Sarajki Enveri Selimović smetaju djevojčice sa hidžabom