Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Sarajevo je dominantno muslimanski grad, zašto da se izvinjava zbog toga?

“Ušla danas u Jumbo da kupim neke kesice za uskršnja jaja jer znam da oni za svaki praznik imaju tih điđa. Kad tamo, nemaju ništa za Uskrs/Vaskrs. Znam sve, “Tržište diktira ponudu”, “Idi u Kiseljak ili Hrvatsku” i ono što inače govore, ali me to baš nešto rastužilo.”
Ovo je Twitter objava Ivane Marić. Iako je dio medija predstavlja kao političku analitičarku, treba imati na umu da je ona jasno politički i ideološki opredijeljena. Naime, citirana objava izazvala je lavinu reakcija. No, da li je Marić u pravu? Vjerovatno jeste činjenica da u prodavnicama u Sarajevu nema svih potrebnih dodataka koji su namijenjeni za obilježavanje Uskrsa/Vaskrsa. I u tome ne treba vidjeti ništa loše. Poznato je da je u Sarajevu većina muslimanskog stanovništva, oko 93 posto. Zbog toga je razumljivo da na policama nije do u detalje razrađena ponuda za kršćanske praznike.
Sarajevo je većinski muslimanski grad i u tome nije ništa loše. I Venecija, Zagreb, Berlin, Bratunac, Varšava, Kijev, Niš, Pećuh su gradovi sa većinskim kršćanskim stanovništvom i vjerovatno je tamo teško naći levhe za ukrašavanje džamija i domova muslimana. Ovi i ostali monoetnički gradovi nemaju problem sa tim što u njima brojčano dominira jedna skupina. Zašto bi se Sarajevo stidjelo svojih 93 posto muslimana? Zbog čega bi se ikome pravdalo zbog toga?
Marić je poznata po svojim anticivilizacijskim izjavama poput one da su Bošnjaci sebi izmislili ime da ne bi bili samo muslimani. Ona se bunila i protiv rada Haškog tribunala. Čak je i odlazak majki Srebrenice u Hag da prate presude zločincima koji su ubijali njihove muževe, braću i djecu, nazvala – patetičnim. Marić je ukazivala i da je Naser Orić zločinac jer je govorila da se zna kako je on oslobođen, zbog poznanstva sa jednim srpskim komandantom. Treba znati da je Orić oslobođen pred haškim tribulalom za optužbe za ratne zločine, te dva puta pred Sudom BiH za slične optužbe.