Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

SARAJEVSKA ČETVORKA! Stojanović dijete šehida nazvao fašistom i primitivcem

Član SDP-a BiH i jedan od glasnijih predstavnika sarajevske Četvorke Igor Stojanović, reagirao je na TV debatu koju su vodili kandidati za načelnika Općine Ilidža.

– Nakon debate za Načelnika Ilidže mogu reći, možda sam od 1992 – 1995 bio u istoj vojsci sa Fikretom Prevljakom iz SDA. Danas mogu reći da ja sa ovim čovjekom iz kojeg nacionalizam curi, ne dijelim skoro nijednu životnu vrijednost. Neprijateljski nastrojen prema svemu što nije Muslimansko i Bošnjačko. Izvjesni kandidat Kubat se ponašao kao srpski nacionalisti pred raspad Jugoslavije kad su nosili kosti po državi nadižući na nacionalizam. Čovjek se bori “za prava šehida” – mrtvih ljudi. Oni su mu temelj, a inače poginuli borci ga ne zanimaju i nisu mu temelj. Još jedan koji dijeli mrtve patriote Bosne i Hercegovine. Da se čovjek prepadne ko sve živi na Ilidži, 10 km od Vječne Vatre. Ujedinjeni u napadu na kandidata Četvorke u debati, učesnici nam pokazuju da imamo ozbiljnog kandidata. Nermin Muzur – Četvorka. Do nedjeljive i jednakopravne BiH! Protiv fašista, nacionalista i primitivaca!

Stojanović je u dijelu gdje se referisao na Prevljaka potvrdio glasine da se svako malo distancira od Armije RBiH. Kao da je ovaj iskaz, u kojem traži opravdanje u vizijama i programima političkih protivnika, dokaz da mu je trebao bilo kakav povod da indirektno raskrsti sa Armijom RBiH ili da je posredno omalovaži. SDP-ovac čak i izmišlja da je Prevljak “neprijateljski nastrojen prema svemu što nije muslimansko i bošnjačko” i tako pravi savršen alibij za svoju poziciju ugroženog nebošnjaka u Sarajevu iz koje može sijati optužbe i izvlačiti jeftine političke poene. Kada govorimo o dijelu objave koja se odnosi na Muhameda Kubata, nije jasno otkuda pravo Stojanoviću da osporava ciljeve za koje će se boriti kandidati ili bilo koji akteri u političkom životu. Ako neko želi osnažiti sjećanje na žrtve šehida i pomoći njihovim porodicama, te sa tom idejom izaći pred glasače, zašto bi mu to bilo osporeno ili uzeto kao grijeh? Kako Stojanović može djetetu šehida problematizirati zainteresovanost za probleme i status populacije kojoj i sam pripada? Povrh svega, prvorazredni je skandal svoje političke neistomišljenike zbog izraženog senzibiliteta prema žrtvama svog naroda, pogotovo djecu šehida i generale Armije RBiH, nazivati fašistima, nacionalistima i primivcima.

Nije ovo prvi put da Stojanović burno reagira na patriotizam i spominjanje Bošnjaka. Kritikovao je kada su na jednoj fudbalskoj utakmici navijači razvili transparent sa plemenitom porukom Alije Izetbegovića, a u kojoj se na lijep način govori o bošnjačkom narodu. Stojanović je i svoj latentni nacionalizam pokazao kada je za premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića rekao da je “SDA-ova kamuflaža za nebošnjaka”.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

JEDNAKO KRIVI! Mandić poistovijetio Izetbegovića i Karadžića