Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Vlada KS dozvolila masovno ugrožavanje zdravlja i života zbog političkih poena

Protesti pod nazivom “Borba za život” održani su u Sarajevu. Nekoliko stotina protestanata se okupilo pred zgradama institucija BiH. Mnogo toga je navedeno za razloge okupljanja. Uglavnom, građani traže da vlasti rade više i bolje u složenim epidemiološkim okolnostima, pogotovo na nabavci vakcina.

Zanimljivo je da, dok su tražili da vlasti zaštite njihovo zdravlje i živote, okupljeni su ugrožavali vlastito i kolektivno zdravlje. Iako je u Kantonu Sarajevu na snazi mjera zabrane okupljanja više od 20 osoba na otvorenom, mnogostruko više građana je bilo na skupu.

Na fotografijama iz Sarajeva, čak se do Čikaga vidi enormno kršenje mjera o obaveznoj fizičkoj distanci, a bilo je i sporadičnih slučajeva nepravilnog nošenja maski.

Nejasno je zašto je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS dozvolilo ovaj skup. Vjerovatno je to bio prećutni ili stvarni dogovor. Masa je zaobišla Vladu KS, najodgovorniju za nesprečavanje pogubnih posljedica trećeg vala koronavirusa. Upravo je u Sarajevo bilo najviše zaraženih i mrvih zbog zakašnjelih i loših mjera. Osim toga, Vlada KS je još početkom 2021. godine obećala stanovništvu nabavku vakcina, ali se to do danas nije dogodilo.

MUP, na čelu sa ministrom iz Naroda i pravde Admirom Katicom, dozvolio je ovako grubo kršenje epidemioloških mjera i masovno okupljanje jer se znalo, ili je dogovoreno, da protesti neće završiti pod njegovim i prozorima Edina Forte i Elmedina Konakovića. Protesti su dozvoljeni jer su izmanipulisani građani, predvođeni dugogodišnjim korisnicima budžeta, bili usmjereni ka Katicinim, Konakovićevim i Fortinim političkim oponentima, što se može vidjeti na transparentima. Može se zaključiti da su Katica i Vlada KS ovako grubo ugrozili zdravlje i živote Sarajlija jer su dopustili kršenje mjera i masovno okupljanje.

DEBLOKADA.COM

Trojka obećala vakcine prije 80 dana, ali nisu dobili mafijašku prijetnju krvavom šakom