Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Trojka obećala vakcine prije 80 dana, ali nisu dobili mafijašku prijetnju krvavom šakom

Protestna kolona “Borba za život” 6. aprila se okupila pred zgradom državnih institucija u Sarajevu. Potom su krenuli pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevu. Glavni zahtjevi se odnose na smjenu Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH koje krive za neefikasnost u borbi protiv pandemije i kašnjenje u nabavci vakcina. Također, zatraženo je i uvođenje mjere obaveznog posjedovanja negativnog PCR testa za ulazak u BiH. Vlastima su ostavili sedam da ispune zahtjeve ili će u suprotnom protesti biti nastavljeni.

Zanimljivo je da je zaštitni znak ovih protesta bila krvava ruka. Taj simbol nedavno je korišten kada je Naša stranka u svom obraćanju javnosti označila svoju bivšu članicu stavljajući ovaj krvavi znak preko njenog lica. Trag krvave otvorene šake, po nekim tumačenjima, koristi mafija i predstavlja prijetnju smrću.

Ovakve poruke trebaju biti ozbiljno shvaćene. Ukoliko je ovo poziv na ubistvo onih protiv kojih protestvuju, u to se trebaju uključiti policijsko-tužilačke adrese.

Istovremeno, dok su sa protesta pred Vijećem ministara i federalnom vladom poslane ove jezive poruke, organizatori i učesnici se nisu osvrtali na odgovornost Vlade Kantona Sarajevo. Upravo je premijer KS Edin Forto nekoliko puta najavio nabavku vakcina a prvi put 15. januara. Obećanje nije ispunio ni nakon više od 80 dana iako KS ima dovoljno novca za ovu kupovinu, a i sličnu zakonsku regulativu kao entitetske vlasti. No, povorka, iako je bila blizu, zaobišla je zgradu u kojoj sjedi režim sarajevske Trojke.

Zažmirili su na njihovu odgovornost i neispunjenja obećanja oko nabavke vakcina pa se ovdje jasno ocrtava političko-stranački poriv za proteste. Dok su Forto i njegovi ministri amnestirani, istovremeno su federalnom premijeru i ostalima namijenjene krvave ruke.

DEBLOKADA.COM

Mnogima su promakle vještačke i nedorečene “antiratne” poruke na Face TV