Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Bursać, Kugla i Kebo volontere iz Salkićevog Savjeta predstavili kao dobroplaćene “uhljebe”

Proslavljeni Dragan Bursać pokazao je svoju drugu oštricu. Taj mač su mu dali Bošnjaci. Pohvalno je što Bursać kritikuje zločine nad Bošnjacima i politiku iz RS protiv ovog naroda, ali mu to ne daje za pravo za besmisleno kritikovanje bošnjačkog udruživanja. Evo šta je Banjalučanin napisao na svom Facebook nalogu:

Ovo je Ramiz Salkić, potpredsjednik rs-a. On ima, pazite sad, 44 savjetnika – od čega ih tek nekoliko živi u tom rs-u. Od silna 44 čovjeka, kako primjeti Refik Hodžić, nema niti jednog Kozarčanina ili Prijedorčanina povratnika u taj rs, iako se zna da su to najbrojnije bošnjačke povratničke zajednice. Šta nam to govori? 1. Para za uhljebe ima na bacanje! 2. Zaboli briga SDA za povratničkom populacijom! 3. Oficijelno Sarajevo tretira rs kao odistinsku “Dodikovu samostalnu teritoriju”, a ne kao dio i to veliki dio BiH. 4. Stanovništvo Kozarca i Prijedora koje je doživilo urbicid, kulturocid, elitocid i genocid, tek je broj, cifra i nebitnost u sastavu rs-a, a ne BiH, objavio je Bursać.

Bespotrebnost kritika na račun Salkića i njegova 44 saradnika je bjelodana, ne treba je posebno isticati. Teško je naći nešto negativno u okupljanju koje je organizirao Salkić. Zbog toga je Bursać morao nakucati bilo kakve antilogičnosti i neistine pa tako ove volontere predstaviti kao savjetnike i službenike sistema koji su plaćeni iz budžeta. Istina je da su oni članovi neformalnog tijela koje se naziva Savjet i da će svi raditi besplatno i sami snositi putne i ostale troškove pri obavljanju savjetodavnih poslova. Pri tome, Salkić nema nijednog zaposlenog savjetnika u svom kabinetu. Malicioznom zamjenom teza, Bursać je zbunio i nasankao čak i člana Predsjedništva SDA Emira Hadžihafizbegovića. Dragan je posegao i za pitkom kovanicom koja podiže narodne mase, nazivajući ove realizirane i kapacitirane intelektualce “uhljebima”. Indikativan je i pokušaj stavljanja Prijedora i Kozarca i Sarajeva nasuprot probošnjačke fronte u RS-u. Možda se u tome i krije cilj Bursaćeva objave. Svoju popularnost kod Bošnjaka i nebitnost kod Srba, Bursać je iskoristio da ih dodatno podijeli. Jer, upravo Prijedor i Kozarac se postavljaju kao potentna sredina koja za nekoliko godina može biti stožer opstanka, života i progresa Bošnjaka u ovom dijelu entiteta RS.

Koliko je uspio Bošnjake nasamariti i okrenuti protiv Salkića i 44 eminentne osobe, a da bi oni pohitali da pokažu kako su bošnjački predstavnici najveći problem u BiH, pokazuje skoro pa rekordan broj pojedinačnih lajkova i podjela ovog Facebook izljeva neistina i mržnje u odnosu na sve dosadašnje Bursaćeve objave. Podršku je dao i Sven Rustempašić, stariji ideološki brat Dževada Galijaševića.

Uzmimo samo jedan primjer bošnjačke naivnosti i neznanja. Tako je izvjesna Nermina Hurem-Čago komentarisala: OMG, pa mogao bi i moj babo uz toliko savjetnika da radi bilo koji posao u politici. Ma šta babo, dedo rahmetli bi to vodio uz 44 savjetnika… Bože, ima li kraja ovome???

Na ovakve humoreske lišene razumnosti, najbolje je odgovorio Mensud Bisić: Skim ima posla, i u kakvom okruženju radi, malo mu je i 100 (članova Savjeta).

Almir Kurt Kugla je na sličan način reagirao u rubrici CIA na Face TV. Iznio je nekoliko besmislenih misli, kao onu gdje kaže da položaj Bošnjaka u RS-u nikad nije bio gori pa onda osuo paljbu po pokušaju da se taj položaj popravi. Pretpostavljamo da će ovaj njegov rad preuzeti i PTPC.

Doprinos ovom napadu dao je i Ozren Kebo. Njegovu objektivnost i profesionalnu neutralnost najbolje možemo sagledati kroz nedavnu crticu kada je, ne znajući kako da opravda što je Vlada KS “nakupila solidnu količinu korupcijskih afera ili bar njihovih nagovještaja”, kazao da je “dala novu dinamiku životu Kantona”. Dinamika! Kebo u tekstu uvredljivog naziva “Ramiz i 40 savjetnika”, kao i Bursać i Kugla, skoro da ne nudi nikakvu objektivnu kritiku Salkićevog poteza već samo raspiruje izmišljotinu o savjetnicima kao službenicima.

Almedin Šišić autor je teksta karikaturalne neutemljenosti. Šišić tako, umjesto u velikosrpskim politikama, u Salkiću i ostalim predstavnicima Bošnjaka, vidi odgovornost za slike svetaca u učionicama u RS-u. Ovaj autor (nepoznat u dijaspori) kritikuje i što Sarajevo pomaže povratničku populaciju u RS-u.

Ako bi se uzelo vremena i pretražile objave Bursaća, Kebe, Šišića i njihovih istomišljenika po ovom pitanju, sigurno bi se naišlo na kritikovanje što političari ne okupljaju i uzimaju savjete stručnjaka. Sada kada to radi Salkić, ni to ne valja.

Doima se da je cilj ovih reakcija lično omalovažavanje potpredsjednika RS-a i, što je opasnije i izvjesnije, da je to instinktivna reakcija na jedinu realnu opasnost po neprijatelje Bošnjaka – njihovo ujedinjavanje, približavanje i saradnja.

Za potpuno shvatanje neutemeljenih kritika Bursaća, Kebe, Kugle, Šišića i naivnih Bošnjaka, obratite pažnju na imena članova Savjeta. Možda je njihova stručnost i ujedinjenje razlog za ujedinjeno izmišljanje i kritiziranje.

Prof. dr. Dževad Jahić, akademik, prof. dr. Enver Imamović, emeritus, prof. dr. Hasan Muratović, emeritus, prof. dr. Kasim Trnka, emeritus, prof. dr. Enes Pelidija, emeritus, prof. dr. Nedžad Mulabegović, emeritus, prof. dr. Elbisa Ustamujić, emeritus, prof. dr. Hilmo Neimarlija, dipl. ing. Edhem Bičakčić, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Hasnija Tuna-Muratagić, prof. dr. Alen Kalajdžija, prof. dr. Galib Šljivo, prof. dr. Lada Sadiković, prof. dr. Senadin Lavić, mr. sci. Osman Lavić, prof. dr. Fadil Islamović, dipl. iur. Amor Mašović, prof. Fadila Memišević, mr. sci. Emir Zlatar, prof. dr. Almedina Čengić, prof. dr. Sead Šemsović, dr. sci. Adnan Ibrahimović, prof. dr. Amir Karić, prof. dr. Izet Šabotić, prof. dr. Enver Halilović, prof. Kenan Vrbanjac, prof dr. Vedad Gurda, dr. sci. Sedad Dedić, prof. dr. Emir Ramić, dr. Husejin Omerović, dr. sci. Benjamin Muhamedbegović, mr. sci. Sejfudin Hodžić, dipl. menadž. bezb. Šaban Forić, novinar i publicist Filip Mursel Begović, novinar i književnik prof. Mehmed Pargan, režiser i novinar Avdo Huseinović, dipl. inž. maš. Izet Spahić, dipl. inž. saobr. Abdurahman Malkić, prof. dr. Bilal Memišević, pisac i publicista Jusuf Trbić, prof. dr. Zijad Bešlagić, dipl. ecc. Anita Hodžić i dipl. inž. maš. Ahmet Čirkić.

DEBLOKADA.COM