NACIONALIZAM I GOVOR MRŽNJE! Stojanović: Nenadić je nebošnjak za kamuflažu

Zastupnik SDP-a u Kantonalnoj skupštini Sarajevo Igor Stojanović, u jednom od izlaganja na online sjednici iskazao je neprihvatljiv stav. On je premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću rekao da je nebošnjak za kamuflažu.

“Postali ste kamuflaža za sve ono što se dešava u posljednjih 25 godina jer je SDA konačno našla nebošnjaka. Niti Vi razmišljate o izjavama zastupnika SDA koji pričaju o bošnjačkom novcu, o bošnjačkim preduzećima. Uopšte ne razmišljate o Vašoj djeci, kako će oni sutra živjeti, ovdje u Sarajevu, kada ih neko krene iz SDA prozivati za to o bošnjačkom novcu, o bošnjačkim preduzećima”, izjavio je Stojanović.

Sjetimo se Samre Ćosović-Hajdarević koja je na svoj Facebooku prenijela internet doskočicu “Ode Mevludin, dođe Milorad…”. Tada je to bila državna afera. Ostaje nejasno kako izjavu Stojanovića niko i nije primijetio iako je očit primjer nacionalizma i govora mržnje. Za razliku od zastupnice Ćosović-Hajdarević, Stojanović je primijetio i spominjao nečiju etničku (ne)pripadnost. To je razlog više da se ovaj stav osudi. Posebno je neprihvatljivo da ovakvi nacionalistički porivi sadrže i uvredljive tvrdnje da je Nenadić nelegitiman kao nebošnjak jer ga je podržala SDA. Po ovoj logici, pravi nebošnjak a ne kamuflaža, bio bi onaj kojeg predloži i podrži SDP ili neko po Stojanovićevom ukusu. Neukusno.

Uz sve ovo Stojanović je spomenuo Nenadićevu djecu. I ovo je jedan od ružnijih primjera u moru nekorektnosti na bh. političkoj sceni.

Podsjećamo da se Stojanović u jesen 2019. usprotivio jer su Željini navijači istakli transparent sa citatom Alije Izetbegovića u kojem je prvi predsjednik BiH pozvao Bošnjake na očuvanje vlastitog identiteta. Nije SDP-ov zastupnik tako glasno i žustro reagovao ni pri jednom slavljenju ratnih zločinaca na tribinama sa navijačima klubova iz RS-a.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

 

1+