Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

NETOLERANCIJA! Bivšoj Sarajki Enveri Selimović smetaju djevojčice sa hidžabom

Svako malo u bosanskohercegovačkoj javnosti isplivaju stavovi koji pokazuju mržnju ili netrpeljivost prema održenim vjerskim normama. Uglavnom su na meti islamske vrijednosti. Često javnost bude iznenađena da to dođe od onih za koje se nije slutilo da u sebi nose klicu netolerancije i neuvažavanja.

Bivša novinarka iz Sarajeva, sada sa inozemnom adresom, Envera Selimović, reagovala na je na objavu islamskog učenjaka Dževada Gološa. On je, naime, objavio vijest o svečanosti u čast 26 djevojčica koje su zadnjih godina stavile hidžab uz napomenu da se radi se o djevojčicama uzrasta od 5 do 12 godina.

Selimović je ovo komentarisala na sakrastičan način. “Imam Khamenei ‘postrojava’ na stotine djevojčica. On vjerovatno ne bi ni ustao radi 26. Ali valja imati na umu da je Gološ tek krenuo”.

No, bh. daija je reagovao na ovu rekaciju bivše Sarajke. “U moru nemorala Enveri smetaju curice sa hidžabom! Prije nekoliko dana sam objavio vijest o svečanosti u čast djevojčica koje su stavile hidžab (uzrasta 5 do 12 god). Vjernicima je ova vijest bila veliko zadovoljstvo i radost jer svi svjedočimo povratku hidžaba na ove prostore”, napisao je Gološ.

On dodaje da Envera Selimović nije mogla da se ne osvrne na ovu objavu i da je šutjela kada je Vesna Rajanović, novinarka portala Analiziraj, na Twitteru, kao rekaciju na jednu od Gološevih objava, opsovala maramu i pokrivanja kose.

“Zanimljivo je da gospođa Selimović nije uspjela dati osvrt na pisanje novinarke (Vesne Rajanović – op. a.) koja psuje hidžab?! Zamislite reakcije da je neko napisao tekst o curicama koje npr. idu na neki sport ili hobi gdje moraju nositi kraću odjeću i kako su “prisiljene” na to, te da treba pustiti da napune 18 godina pa to same izaberu. Svi vjernici znaju da se ne radi ni o kakvom vidu prisile i da djevojčice koje odrastaju u porodici gdje im se majka, nena, sestre i prijateljice nose tako, od malena teže tome. Envera moja, kod nas ti je hidžaba sve više, a nadam se da ćeš dočekati da svako druga žena u Bosni koju vidiš bude pokrivena”, poručio je Gološ.

Nošenje hidžaba je u islamu obaveza za punoljetne ženske osobe, s tim da to mogu učiniti i prije. “Kako žensko dijete (i muško, naravno) treba navikavati na obavljanje namaza, isto tako treba ga navikavati na oblačenje široke odjeće i pokrivanje glave mahramom. Ne treba se žensko dijete prisiljavati na hidžab, već mu islamsku nošnju treba postepeno, na lijep i prihvatljiv način, omiliti pa da, kad postane punoljetno, prihvati obavezu nošenja hidžaba”, riječi su profesora Abdurrahmana Kuduzovića.