Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Konferencija o ‘non-paperu’: Ideje o prekrajanju granica se ne smiju tolerisati

Navodni non-paper o prekrajanju granica na zapadnom Balkanu je vrlo opasan i treba poslati jasnu poruku da takve ideje niko neće podržavati – rečeno je danas na online konferenciji u organizaciji Liberalne mreže jugoistočne Europe (LIBSEEN).

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kazala je da se ne zna ko je napisao ili poslao non-paper, ali da on postoji i da predstavlja veliku prijetnju.

– Ko god ga je napisao, već je postigao svoj cilj, a to je da posadi ‘đavolje sjeme’ – ocijenila je Pusić te poručila da je šokirana da nešto tako postoji i da putuje diplomatskom poštom.

Predsjednik Naše stranke i član Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kojović izrazio je zadovoljstvo što je međunarodna zajednica odbacila bilo kakve mogućnosti precrtavanja granica na zapadnom Balkanu.

– Građani su bili jako uznemireni i spremni da brane svoju zemlju. I zbog toga je jako bitan međunarodni pritisak na ovakve i slične bizarne fantazije luđaka – istakao je Kojović te podsjetio da je i knjiga Adolfa Hitlera ‘Mein Kampf’ svojevrstan non-paper te da je potrebno reagirati.

Potpredsjednik Liberalne internacionale i nekadašnji zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Emil Kirjas pohvalio je američku administraciju koja je reagovala isti dan, jer su shvatili koliko je bitno zaustaviti takve stvari.

– To nisu naivne ideje nekih izgnanika, već političara koji su na vlasti. Ovo ne smije biti odbačeno, već se protiv takvih dešavanja treba boriti – kazao je te predložio da se organizira kampanja koja će jasno poručiti da nema precrtavanja granica na zapadnom Balkanu.