Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Turski prvi motor za pogon rakete srednjeg dometa oborio svjetski rekord

Motor koji su dizajnirali turski inženjeri s domaćim resursima, prvi motor za pogon rakete srednjeg dometa TEI-TJ300, s promjerom 240 milimetara i potiskom od 1342 njutna postavio je novi svjetski rekord u ovoj klasi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo industrije i tehnologije je saopćilo da je motor koji je izrađen u okviru projekta Vijeća za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK) dostigao potisak od 1342 njutna.

Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank objavio je video testiranja na društvenim mrežama.

Turska, koja vodi borbu protiv otvorenih i tajnih embarga, razvija domaća i nacionalna rješenja koristeći domaće resurse. Primjer takvim rješenjima je i prvi motor za pogon rakete srednjeg dometa TEI-TJ300.

Rezultati projekta, koji je TUBITAK u saradnji sa kompanijom TUSAS i ROKETSAN, započeo 2017. godine bili su iznad očekivanja. Dok najbolji motor ove klase sa promjerom od 250 milimetara proizvodi potisak od 1250 njutna, TEI-TJ300 sa promjerom od 240 milimetara proizvodi potisak od 1342 njutna čime postavlja novi svjetski rekord.

Testiranje prvog domaćeg raketnog motora srednjeg dometa uspješno je obavljeno 2020. godine.

Motor TEI-TJ300 bez potrebe za sistemom startera, nudi mogućnost pokretanja uz efekat vjetra (windmilling), što omogućuje primjenu u zračnim, morskim i kopnenim odbrambenim sistemima.