ČOVIĆ UPUTIO ULTIMATUM! Do kraja jula izmjene Izbornog zakona!

Imperativ HNS-a i HDZ-a bit će dogovor oko izmjena Izbornoga zakona BiH sukladno Sporazumu o izmjenama i dopunama tog zakona potpisanog u Mostaru sa SDA, izjavio je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, ocijenivši kako je kraj šestog mjeseca krajnji rok da se u Parlamentu BiH usvoje izmjene spomenutog zakona.

U tom kontekstu u srijedu je zakazana sjednica s predstavnicima međunarodnih institucija koji su svjedočili spomenutom sporazumu.

– HDZ BiH i HNS promatraju Izborni zakon BiH kao složeno političko pitanje te će insistirati da se njegove izmjene u Parlamentu BiH usvoje do kraja šestog mjeseca, i to je crvena linija ispod koje HDZ neće ići – kazao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a te sjednice HDZ-a BiH.

– Hrvatski narod mora imati mogućnost sukladno Ustavu BiH, odnosno izbornom zakonu da bira svog člana Predsjedništva i 17 članova kluba Doma naroda – dodao je.

Na sjednicama je iskazano i zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora BiH s obzirom na činjenicu da HDZ ima 22 načelnika, odnosno gradonačelnika.

– Iskazano je zadovoljstvo da su HDZ, kao i koalicija u okviru HNS-a, ostvarili izniman rezultat u svim sredinama diljem Bosne i Hercegovine na lokalnim izborima BiH, unatoč manjkavosti izbornog procesa koji je do kraja bio i kompromitiran u čemu je najbolji primjer bio Mostar, ali ni druge sredine nisu bile zaštićene od toga – istaknuo je Čović.

To se prije svega, naveo je, odnosi na izborni proces u Travniku, kao i malverzacije oko dopisnih glasova kada je u pitanje Uskoplje.

– I dalje mislimo da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH, koje je imenovano mimo zakona, procedura i kriterija tako i radilo čitavo vrijeme. S tom praksom treba stati i ne smije se povrijediti mogućnost da glas birača netko mijenja nakon održanog izbornoga procesa – kazao je Čović.

Dodao je kako se i dalje traži razrješenje SIP-a te da ono bude imenovano sukladno zakonima BiH.

Na sjednicama je iskazan i jedinstven stav da je migrantska kriza i dalje glavni sigurnosni problem.

– Ne dolazi u obzir otvaranje bilo kakvih migrantskih centara diljem BiH. Ideja je neprevodiva i može izazvati još složenije probleme – podvukao je Čović.

Po njegovim riječima, Parlament i Vijeće ministara BiH moraju donijeti sve ključne odluke da bi funkcionirao sustav nadzora nad ljudima koji ulaze u BiH.