Naša prijateljstva u Americi su uspostavljena davno, devedesetih! Gradimo li nova?

Bosna i Hercegovina je posljednjih dana česta tema u političkim i diplomatskim krugovima Sjedinjenih Američih Država, naravno u velikoj mjeri zahvaljujući predsjedničkoj pobjedi Joe Bidena, dokazanog Bosanca. Treba priznati da su i pozitivni pomaci, od zaključaka članova Vijeća sigurnosti UN-a i njihovog odnosa prema Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, do primoravanja Dodika da ukloni tablu sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića, u velikoj mjeri i odjeci Bidenove pobjede. Vjerovatno su i potezi članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, kada su odbili ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, imali poticaj u prodržavnim izjavama kojima je Biden ponovo podsjetio na svoju politiku prema BiH. I privrženost ovog čovjeka Bosni i Hercegovini svakako jeste na bazi lične empatije i urođene istinoljubivosti, ali i rezultat diplomatskih aktivnosti Alije Izetbegovića i ostalih predstavnika Republike Bosne i Hercegovine. Bilo je to prije skoro 30 godina.

Historijsko savezništvo i prijateljstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, mora se nastaviti njegovati i graditi. Da bi se to prijateljstvo ostvarivalo, sa obje strane je potrebno tražiti i profilisati ljude koji će ga i simbolizirati i realizirati. Svjedoci smo da su ličnosti koje predstavljaju to prijateljstvo sa obje strane, već veterani i u zoni pada političkog i bološkog kapaciteta, poput bivše državne sekretarke SAD Madeleine Albright ili uglednih profesora i analitičara poput Daniela Servera i Janusza Bugajskog. Mnogi prijatelji BiH su politička generacija iz devedesetih godina, a mi kao da ne tražimo njihove nasljednike, one koji će nastaviti pronositi opredjeljenost za jedinstvenu BiH i na tome konkretno raditi. Moramo graditi nove, mlađe prijatelje u SAD i širom svijeta, koji će napraviti smjenu generacija, odnosno naslijediti plejadu sjajnih prijatelja u Americi i u drugim slobodarskim zemljama, sa kojima su odnose prvobitno uspostavili Alija Izetbegović, Haris Silajdžić i drugi naši prvaci.

Stoga, potpuno svjesni našeg okruženja i situacije u kojoj se nalazimo, moramo više nego ikada, sve svoje resurse usmjeriti ka izgradnji partnerstva i prijateljstva sa SAD, kao najmoćnijom državom na svijetu i kao dokazanim prijateljem države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda. Živjele Sjedinjene Američke države, živjela Bosna i Hercegovina!

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo: