Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

KAO ONI MLADIĆA! Zašto Bosanci ne slave četverostrukog ubicu iz Negotina Davora Pernića?

Zamislimo da se u Sarajevu, Tuzli, Sanskom Mostu ili bilo gdje u svijetu održe protesti podrške četverostrukom ubici Davoru Perniću koji je napravio pokolj u negotinskom selu Jabukovcu. On je 7. avgusta 2019. vatrenim oružjem ubio Raju i Dragicu Kazimirović, Ljubinku Oprikić i Draganu Jozeljić jer je, po njegovom iskazu, htio doći do novca kako bi pomogao liječenje svoje ljubavnice Maje. Uhapšen je nakon nekoliko dana skrivanja.

Zamislimo transparente podrške, parole i majice sa njegovim likom. A kako bi tek bilo da se negira da je četvero seljana uopće ubijeno ili da se govori da su oni prvi napali Davora, da se on samo branio? Kako bi djelovalo opravdanje da je heroj jer je htio pomoći bolesnoj djevojci? Šta da Bošnjaci, Hrvati ili bilo ko slavi ubicu jer su mu mete bile Srbi? A da se onda suđenje Perniću proglasi kao zavjera protiv nedužnog momka? Kako bi se osjećao Negotin i Srbija?

Svakako da je Bošnjacima i ostalom civilizovanom svijetu nezamislivo negiranje zločina i slavljenje lika i djela tipova poput Davora Pernića. Ipak, Republika Srpska i Srbija nešto slično skoro svakodnevno čine. Već skoro tri decenije.

Iako su krvavi pohodi Ratka Mladića, Radovana Karadžića i ostalih zločinaca ostavili vidljive tragove u vidu masovnih grobnica, ne četvero već hiljada ubijenih, brojnih ožalošćenih porodica, popaljenih sela i gradova, porušenih džamija, to ne znači ništa za većinu srpskog društva, od elita pa do ostalih građana. Oni uporno negiraju zločine, opravdavaju i slave zločince. Slijepi su na sve te materijalne dokaze koji su lako dostupni bilo kome ko traga za istinom. Govore i da su brojne presude međunarodnih sudova nepravedne i utemeljene na mržnji prema Srbima.

Činjenica je da slučaj iz sela Jabukovac i ubijanja tokom rata imaju stanovitih različitosti, ipak postoje elementi sličnosti na osnovu kojih se može zamisliti zastrašujuća slika u kojoj se negiraju zločini i glorificiraju odgovorni za njih.

Sama pomisao da neko nosi transparent podrške i sliku zločinca, stvara jezu. Nažalost, žrtvama dvostruke agresije iz BiH takve slike često dolaze iz Republike Srpske i Srbije. Ali i sa zapadnih strana.

DEBLOKADA.COM

Tekst je nastao u okviru projekta “Pravo na mišljenje – pravo za sve”.