Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Sastanak Kodrića i Salkića kao najava jačeg djelovanja Preporoda u Republici Srpskoj?

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpska (RS) Ramiz Salkić upozorio je da je negiranje bosanskog jezika samo najeklatantniji primjer onemogućavanja razvijanja vlastitog identiteta, kulture i tradicije Bošnjaka u tom entitetu.

– Slične i veoma perfidne aktivnosti se provode kroz nastavne predmete Likovna i Muzička kultura, Historija, Geografija i neke druge predmete. Imajući u vidu ovakve pojave i aktivnosti, jačanje i veći angažman Bošnjačke zajednice kulture ‘Preporod’ u entitetu RS je od velike važnosti, a posebno je važan rad s djecom i mladima – istakao je Salkić, nakon razgovora u Sarajevu sa Sanjinom Kodrićem, predsjednikom „Preporoda“.

Pozvao je sve institucije i ustanove iz oblasti kulture, ali i pojedince, da kroz promocije knjiga, predstave, izložbe, koncerte, projekcije filmova i druge kulturne sadržaje, daju svoj doprinos u njegovanju kulture, jezika i tradicije Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Jačanje ‘Preporoda’ u svim segmentima u ovom entitetu je vrlo važno, jer je obrazovni sistem kreiran na način da Bošnjacima onemogućava razvijanje vlastitog identiteta, kulture i tradicije. Bošnjacima u entitetu RS, koji su se nakon teških zločina i genocida vratili na svoja ognjišta, uskraćena su mnoga prava, a skoro potpuno su isključeni iz oblasti kulture. Zato je izuzetno važno da se uz otvaranje radnih mjesta za ovu populaciju, uporedo unapređuju i kulturni sadržaji. To je obaveza svih nas, a posebno onih koji se nalaze na čelu kulturnih ustanova i institucija u Bosni i Hercegovini – istakao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Na sastanku je dogovoreno da će BZK Preporod biti jedan od organizatora treće međunarodne naučne konferencije o bosanskom jeziku, koja će se naredne godine održati u Banjoj Luci pod pokroviteljstvom potpredsjednika Salkića.

O aparthejdu koje vlasti RS-a provode nad Bošnjacima i njihovom djecom u ovom entitetu, oglasili su se i iz BZK Preporod:

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” upozorava da su učenici Bošnjaci u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska i ove školske godine, kao i prethodnih, uskraćeni za pravo na obrazovanje na vlastitom, bosanskom jeziku.

Ističu da je bosanski jezik neosporna lingvistička, kulturna i historijska činjenica, i da nema potrebe iznova je dokazivati, budući da je činjeničnost bosanskog jezika poznata i onima koji ga uporno negiraju.

Također, naglašavaju da je pravo na maternji jezik, a posebno na obrazovanje na maternjem jeziku, neotuđivo ljudsko i građansko pravo koje je garantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i njezinih entiteta, kao i relevantnim zakonskim propisima te brojnim međunarodnim konvencijama, poveljama i deklaracijama.

– Bosanski jezik u RS-u negira se isključivo iz političko-ideoloških i nacionalističkih razloga te u smislu antikulturnog i anticivilizacijskog nasilja političke i demografske većine nad manjinom. Posebno je nedopustivo, ali i krajnje amoralno i okrutno, da se ovo retrogradno i agresivno nasilje vrši nad najslabijima, djecom iz povratničkih porodica u RS, koja se tako na najgrublji i najružniji način diskriminiraju – navodi se u saopćenju.

Kao temeljna i najstarija kulturna ustanova Bošnjaka, s tradicijom dužom od jednog stoljeća, traže prije svega od Vlade bosanskohercegovačkog entiteta RS da napokon prestane s praksom negiranja bosanskog jezika, a naročito u obrazovanju, u skladu s Ustavom i Zakonom, brojnim međunarodnim konvencijama, poveljama i deklaracijama, ali i elementarnim kulturnim i civilizacijskim normama i tekovinama, saopćeno je iz BZK Preporod.