Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Nisu im inspiracija Srebrenica, Hatidža niti Nanić, ali pjevaju protiv generala Ajnadžića

Betonizirani prostor u blizini Opće bolnice u Sarajevu, kojeg bez razloga mnogi nazivaju parkom, samo je alatka u političkoj borbi. Dokaz za to je i posljendji potez Damira Nikšića. Ovaj član Skupštine KS ponovo je 29.10.2020. g. objavio muzički spot o Hastani. Očito je da to radi kako bi na talasu neshvatljivog protestvovanja malog dijela stanovnika ovog lokaliteta, tokom predizborne kampanje naštetio načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću.

Podsjećamo da je Hastahana prostor kojeg zauzimaju betonske površine, ali i neki čudni objekti poput instalacije “Zvjezdani put“. Rogata stvorenja, mističan dojam, puno mračnih tonova a sve bez smirujuće ljepote i razumljivih poruka, grubi je, ali neosporiv opis ove instalacije koja je godinama u Hastahani. Deblokada je pisala o krajnje mističnom performansu nepoznate ženske osobe. Fotografije čudnog plesa, gdje se vide pokreti/položaji tijela koji su neprirodni i morbidni, proizveli su pitanje da li je instalacija magnet za sotonističke rituale.

Građani koji uživaju o ovim jezivim plesovima i betoniziranoj Hastahani, predvođeni Damirom Nikšićem, spinovali su javnost tvrdeći da će tamo biti izgrađeni neboderi. Činjenice su posve drugačije.

– Na 1.000 kvadratnih metara površine bit će poslovni objekt u ćošku Hastahane, a sve ostalo na 10.700 kvadratnih metara bit će park sa zelenim površinama, sportskim sadržajem i pratećim mobilijarom, izjavio je načelnik Ajnadžić. Posve je jasno da bi nova Hastahana imala više korisnih objekata, zelenih površina i sportskih sadržaja.

Sve u vezi sa negodovanjem oko Hastahane, pokazuje se kao politička kampanja. To je posebno vidljivo u ovim predizbornim danima kada je cilj organizatora parade da pobjede generala Armije Republike BiH Nedžada Ajnadžića i na njegovo mjesto da dođe Srđan Mandić. Deblokada je donijela Mandićeve izjave u kojima je on omalovažavao prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića, šireći laž o “zlatnim kašikama”.

U vezi sa muzičkom kompozicijom koju je ponovo objavio Damir Nikšić, a u kojoj i sam učestvuje, bitno je reći da svi ti umjetnici, poput Almasa Smajlovića, Adnana Šarana, Vanje Solakovića, Davora Ebnera i Enesa Zlatara, nisu imali umjetničke inspiracije pjevati o segregaciji bošnjačke djece u RS-u. Nisu dali doprinos sjećanju na majku Hatidžu Mehmedović. Ni Fata Orlović ili ubijena beba Fatima Muhić nisu bile dostojne njihovih emocija. Umjetnik u njima nije polučio ni note niti slova o Srebrenici, Izetu Naniću, Tuzlanskoj kapiji. Kako to očekivati kada se Nikšić hvalio što je dezertirao dok su čak i žene branile RBiH. Ipak, ova družina reagovala je i stala u politički front kojem je cilj poraziti generala Armije RBiH pjevajući neistinu o Hastahani.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

Opozicija u KS jedina je na svijetu koja koristi bolesne i umrle u političke svrhe