Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Opozicija u KS jedina je na svijetu koja koristi bolesne i umrle u političke svrhe

U većini svijeta opozicija miruje. Svjesni su da je ovo kritično vrijeme u kojem bi njihovo eventualno ubiranje poena u toku pandemije virusa korona bilo kontraproduktivno. Osim toga, ne žele vlastima otežavati borbu za svako radno mjesto i za svaki dah ugroženog pacijenta. Jedino što bi se moglo smatrati blagom iznimkom jesu predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, te kritike su usmjerene na ekonomski aspekt, na jednog čovjeka i vremenski su ograničene pa se mogu čuti uglavnom tokom debata u kampanji u SAD.

Da postoji izuzetak od ovog uljudnog i situaciji primjerenog ponašanja, dokaz je opozicija u Sarajevu. Samo prve četiri sedmice opozicija je imala razumijevanja, a poslije toga i sve do sada traje bjesomučna kanonada. Skoro da nije prošao dan a da nisu upućivali novu kritiku, dodajući ih na prethodne. Sjetimo se epizoda kritika o nabavci testova, o putu pacijenta, o mjerama, o personalnim rješenjima, o načinu liječenja…

Zanimljivo je da je ove napade predvodio Elmedin Konaković, po zanimanju profesor sporta. Jedan od glasnijih je bio i dr. Dragan Stevanović koji je organizatore otpora poistovjetio sa onima koji su napadali na BiH. Prozivkama se pridružio Damir Nikšić za kojeg je teško reći čime se bavi, ali najpribližniji opis bi bio da je starleta koja je uspjela dobiti politički mandat.

Da stvar bude gora, kritike su uglavnom upućene prema ljudima u zdravstvu. Na meti su svi oni koji nisu bliski njihovim političkim projektima. Bukvalno su bez izuzetka kritikovali jednu bolnicu, a u svakom slučaju hvalili drugu. Ovo stvaranje fronte između dvije zdravstvene ustanove, patent je opozicije u Sarajevu. To je dodatno opterećenje herojima u bijelom koji svakodnevno vode bitku protiv opasnog virusa. Svakako da prenaglašene opservacije i kritike uznemiravaju i javnost, pogrešno je usmjeravaju što može biti za cjelinu opasno, a za pojedince i kobno. Sjetimo se i Konakovićevih lekcija iz imunologije kada je slao poruke da se građani ne trebaju oslanjati na zdravstveni sistem već da se trebaju liječiti samostalno.

Ovakvo djelovanje opozicije koja je koristila za svijet neviđenu situaciju, bolesne i umrle za vlastite političke ciljeve, nalazimo i u njihovim stavovima. Otvoreno govore da je trenutna situacija u vezi sa pandemijom u Kantonu Sarajevo jedan od razloga za njihov žustri i agresivni anganžman na smjeni aktuelne Vlade KS. Pogledajmo samo stanje u RS-u. Tamo opozicija ni izbliza ne korisiti pandemiju, bolesne i umrle za pokušaj vlastitog probitka. Slično je u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i svim ostalim evropskim državama. Koliko je utemeljeno kritizerstvo opozicije u KS, a koliko morbidno politikanstvo, pokazuje i to što i snažniji zdravstveni sistemi bogatijih država nisu ništa bolje odgovorili izazovu od sistema u KS.

To što nije zabilježen u svijetu ovakav slučaj, gdje opozicija preko bolesnih i mrtvih želi doći do fotelja u vlasti, činjenica je koju građani sve više prepoznaju. Ono što vide vlastitim očima, ali i komparirajući bilanse iz drugih zdravstvenih sistema u svijetu, ne može biti nadjačano ni svakodnevnom propagandom opozicije.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

Srđan Mandić Aliju Izetbegovića naziva zatvorenikom, spominje i “zlatne kašike”