AMNESTIJA! Gradonačelnica Visokog Amra Babić iz Šapca poručila da trebamo zaboraviti prošlost

Ono što dijelimo kao vrijednosti, jeste želja da u ovom našem regionu u kojem živimo da malo više širimo ljubav, da malo više pričamo o pomirenju, da pričimo o zajedničkom životu i da zaboravimo prošlost, da je ostavimo iza leđa, poručila je gradonačelnica Visokog Amra Babić iz Šapca prilikom susreta sa gradonačelnim ovog srbijanskog grada Nebojšom Zelenovićem.

Ovi su gradovi saradnju ozvaničili Sporazumom u novembru 2019. a konkretizirana je zajedničkim učešćem u međunarodnom projektu finansiranom sredstvima Evropske unije.

Saradnja gradova i jačanje veza među ljudima, zasnovanim na međusobnom poštivanju, pohvalne su aktivnosti. Ipak, u konkretnom slučaju, ova saradnja bi trebala podrazumijevati ispunjavanje nekih preduslova. Teško je iz razorene Bosne i Hercegovine, zemlje pune masovnih grobnica i etnički očišćenih područja otići u Srbiju i sarađivati sa tamošnjim političarima zanemarujući ove biljege iz skorašnje prošlosti. Upravo bi na lokalnom nivou, gdje je saradnja neobavezujuća i nije neizbježna kao na državnom nivou, između predsjednika i vlada, trebalo zahtijevati da predstavnici Srbije spoznaju i prihvate činjenice iz vremena kada je ta zemlja učestvovala u razaranju BiH i ubijanju njenog nesrpskog naroda.

No, gradonačelnica Visokog, ne samo da je izbjegla kolege iz Šapca upoznati sa patnjama BiH prouzrokovanim i kreiranim u Srbiji i tražiti od domaćina nedosmisleno uvažavanje tih činjenica, već im je i ponudila brisanje te prošlosti. “Da zaboravimo prošlost, da je ostavimo iza leđa” nedopustiva je trgovina gdje se istine mijenjaju za novce iz EU fondova i ugodno ćaskanje u šabačim kabinetima.

– Odakle Amri Babić pravo da oprašta tuđe živote, ko je ovlastio i u ime koga se ona miri sa agresorima? O kakvom zaboravu prošlosti Amra priča? Postavila je pita je bh. spisateljica i kolumnistica Elmedina  Muftić.

DEBLOKADA.COM

 

Pogledajte video u kojem je izjava gradonačelnice Visokog Amre Babić.