Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Na koga vas podsjećaju Kojovićeve prijetnje o nestanku BiH?

– Dakle, Bosna i Hercegovina će, po mom mišljenju, biti uređena po demokratskim i evropskim standardima kao građanska država ili je uskoro neće biti, a na njenom mjestu će nastati tri mini etno-državice u vječitom međusobnom sukobu niskog intenziteta, riječi su predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića iz oktobra 2020. godine.

Kojović je namjerno za cilj postavio nešto neizvjesno čak i daleko, pa ukoliko ne bude ostvaren, kaže da će to dovesti do nestanka BiH. Građanska BiH, cilj je prema kojem je teško koračati pored dva velika utega a to su velikosrpski i velikohrvatski separatizam. Kojović zna da su to teško savladive prepreke i zbog toga prijeti onima koji i nisu krivi za to što BiH trenutno nije građanska država.

Bilo je očekivati da će uslijediti reakcija na ovakve zakamuflirane prijetnje po opstojnost BiH. Reagirao je general Armije RBiH Fikret Prevljak, kao što je predsjednik SR BiH Alija Izetbegović reagirao na Karadžićeve prijetnje izrečene sa skupštinske govornice 1991. g.

– Ama, Boga mi, nisi je ti niti stvar’o, a bit će je dok je god ovoga naroda, dobrog Bošnja, sa svojim dobrim komšijama, bit će Bosne i Hercegovine, ali tebe neće biti, siguran budi, poručio je Prevljak.

Predsjednik NS trebao je otići u Banjaluku i zapadni dio Mostara i tamo zaprijetiti da neće biti paradržavnih projekata ukoliko nastave sa opstruiranjem državnosti i cjelovitosti BiH. Ali nije. Zanimljivo je da je Kojović vidio i neku treću etno državicu u BiH. Pored RS-a i neformalne HZHB, projicirao je i treću. To je njegov opis slobodne teritorije sa centrom u Sarajevu.

Uvijek su ovakve prijetnje uslovljene nekim “plemenitim” stvarima, tako i Kojovićeva. I Radovan Karadžić je u oktobru 1991. godine prijetio nestankom Bosne i Hercegovine i muslimana pozivajući se na suživot i želju Srba da ostanu u Jugoslaviji. I Milorad Dodik prijeti raspadom BiH ukoliko ne prestane “obespravljivanje” Srba. Tako je i Kojovićeva prijetnja nestankom BiH uslovljena jednom lijepom stvari – građanskim konceptom.

No, spin majstori su uspjeli od Kojovića napraviti žrtvu. Iako je biološki tačno da Kojovića neće biti, kao što je, gledano kroz historijske lekcije, opravdano tvrditi da će zadugo biti Bosne i Hercegovine, da će je biti i kada ne bude Kojovića, Prevljaka ili bilo koga drugog. Ovo prozirno okretanje teza i dizanje javnosti je toliko snažno, da bi i 1991. godine pomoglo Radovanu Karadžiću da ispadne žrtva nakon odgovora koji mu je uputio predsjednik SR BiH Alija Izetbegović.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

SARAJEVSKA ČETVORKA! Stojanović dijete šehida nazvao fašistom i primitivcem