Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

VIŠE OD IZBORA! Zašto je Trojki smetao pomoćnik generala Alagića?

Kandidat SDA za načelnika Travnika Kenan Dautović, odnio je pobjedu na prijevremanim izborima održanim u nedjelju 11.4.2021.g. Njegov protukandidat kojeg je podržala Trojka (Naša travnička priča) Haris Kaniža, priznao je poraz i čestitao Dautoviću.

Ako se uzme u obzir biografija Dautovića, ostaje nejasno zbog čega su ga Narod i pravda, SDP BiH i Naša stranka doživljavali kao nepoželjnog. Da bi se shvatila utemeljenost ove dileme, potrebno je dati pregled dijela biografije pobjedničkog kandidata.

Dautović je bio oficir u JNA. Vojno znanje ugradio je u odbrani od agresije. Bio je komandant Slavne 712. brdske brigade Sedmog korpusa Armije RBiH. Bio je pomoćnik proslavljenog generala bosanske vojske Mehmeda Alagića. I na području Bugojna je bio aktivan Dautović. Tu je branio BiH tokom sukoba sa HVO-om.

Poslije rata se stručno usavršavao u Turskoj, Njemačkoj, Italiji, NATO štabu u Belgiji, u Kini, SAD, Velikoj Britaniji… Aktivno je učestvovao u kreiranju MAP-a. Teško je pobrojati njegove oficirske dužnosti u Oružanim snagama BiH.

Dautović je izgradio i zavidnu akademsku karijeru u oblasti sigurnosti. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu njegov magistarski rad na temu “Prevencija društvenih konflikata” postaje obavezan predmet. Dautović 2009. g. postaje doktor nauka. Trenutno na ovom fakultetu predaje dva predmeta, a u svojoj karijeri je predavao materiju iz 14 predmeta. Autor je tri naučne knjige.

Kontroverza je zbog čega bi ovakav profil toliko smetao Elmedinu Konakoviću, Nerminu Nikšiću i Predragu Kojoviću. Znajući da je pravo biranja i kandidovanja ustavno pravo, nejasno je zašto je NiP-u, SDP-u i NS bio toliki cilj saplesti Dautovića. Sve su jače glasine da je to niz koji je trebalo nastaviti nakon Mostara, Velike Kladuše i Novog Travnika gdje se s pravom može reći da je djelovanjem ove koalicije probosanski blok izgubio (grado)načelničke pozicije.

DEBLOKADA.COM

Kako je Čengić izgubio auru finog momka i čime je otjerao Bogićevića