Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Kako je Čengić izgubio auru finog momka i čime je otjerao Bogićevića

“Ja znam za svakoga kako je glasao, a znam i ko je proklizao. Neću lagati, svi mi znamo kako se glasalo, škrabali su se ti listići, ti kružići”.

Ovo su najbitnije rečenice koje je tokom TV gosotovanja izgovorio Irfan Čengić, koordinator aktivnosti na obezbjeđivanju podrške Bogiću Bogićeviću za izbor na mjesto gradonačelnika Sarajeva.

Nakon što je čak tri puta Bogićević jasno i precizno odbio da bude gradonačelnik i pri tome svaki put ukazao da su krivci (i) oni unutar tadašnje Četvorke, moramo se zapitati zbog čega je on toliko rezigniran.

To upravo kriju navedene Čengićeve medijske izjave. U njima je priznanje da se većina potrebnih glasova obezbjeđivala metodom koja je omogućavala da se “zna za svakoga kako je glasao”. A kako se znalo, i to je Čengić objasnio: “škrabali su se ti listići, ti kružići”. Ovaj mladi član SDP-a priznao je da je znao za ovaj trik koji je narušio tajnost glasanja i kojim se na mišiće htjelo disciplinirati vijećnike Četvorke. To neodoljivo podsjeća na djelovanje Četvorke u sarajevskoj Općini Novi Grad koja je prilikom glasanja za rukovodstvo Općinskog vijeća koristila olovku sa kamerom.

Svjesno učešće u tome, a onda besramno hvalisanje ovim antidemokratskim stegama, anuliralo je Čengićevu auru “finog momka” među političarima. Blag ton pri govoru ne može prikriti težinu priznatog političkog šibicarenja. Nepovratna je sramota što je znao i učestvovao u prisilnoj kontroli članova većine koja je trebala izabrati rukovodstvo Gradskog vijeća a onda i gradonačelnika Sarajeva.

Čim je za označavanje listića saznao Bogićević, a to je nakon saopćavanja rezulatata glasanja i broja nevažećih/iškrabanih listića za prvog čovjeka Gradskog vijeća, ovaj doajen bh. politike diže ruke od svega. Zatim to potvrđuje i drugi put. Onda i treći.

Sudjelovanjem u prisiljavanju i kontroli gradskih vijećnika, koja je kod Bogićevića stvorila osjećaj gađenja, i gušenjem neposluha vijećnika zbog nametanja kandidata koji je sin visokopozicioniranog člana Naroda i pravde, Čengić je pokazao da nije nimalo izvan kaljuže u kojoj trackaju bh. političari. Čengić je njen dio. Kao što je i sam priznao.

DEBLOKADA.COM

EU pravila kažu da se ljude ne smije ucjenjivati Covid pasošima