ERDUAN NAM NE POMAŽE? BiH prva država kojoj je Turska donirala vakcine

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je bolničkim avionom dopremljeno 30.000 doza vakcine protiv COVID-19, koje je Bosni i Hercegovini donirala Republika Turska. Potvrđeno je da je BiH prva zemlja koja je od Turske dobila donaciju u vakcinama protiv COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o kontingentu od 30.000 doza vakcine proizvođača Sinovac.

Avion su na aerodromu dočekali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, otpravnik poslova Ambasade Turske u BiH Ozgur Sahin i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Sahin je podsjetio da je 16. marta upriličena zvanična posjeta članova Predsjedništva BiH Ankari, tokom koje je BiH zatražila pomoć od Turske u nabavci vakcina.

“Mi smo završili proceduru koja je bila potrebna i danas smo sretni što su ove vakcine stigle. U teškim trenucima, mi ćemo nastaviti da budemo uz BiH. Želimo da budemo podrška građanima BiH u borbi protiv ove bolesti”, rekao je Sahin.

U odgovoru na pitanje novinara, Sahin je potvrdio da je “BiH prva država kojoj je Turska donirala vakcine protiv COVID-19”.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić zahvalio je predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, kao i turskom narodu.

“Republika Turska pokazala je spremnost, kao i u mnogim prethodnim situacijama, kada nam to treba, da pruži podršku svim građanima BiH. Ove vakcine su namijenjene svim građanima Bosne i Hercegovine i ovo je dosad najveća količina doniranih vakcina BiH”, rekao je Cikotić, podsjećajući da će one biti raspoređene na cijelom prostoru BiH i pomoći da se kritične kategorije imuniziraju.

“Još jednom u ime građana BiH zahvaljujem turskom narodu i institucijama turske države”, dodao je Cikotić.

Kratko se obratio i Boško Tomić, koji je također zahvalio Republici Turskoj koja je donirala 30.000 doza vakcina.

“U ovim teškim trenucima, kada se naš narod i naš zdravstveni sistem bore da pobijede ovu pošast, svaka pomoć dobro dođe”, rekao je Tomić.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH prethodno je saopćeno da će vakcine nakon carinskih procedura biti upućene u centralno skladište u Mostaru. O raspodjeli će odlučiti Vijeće ministara BiH, nakon čega će biti dostavljene krajnjim korisnicima.