Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

KAO ABDIĆ ’93? Forto priznao da su za NS bliži HDZ i SNSD nego probosanke opcije

Želim reći da NS neće dati alibi niti jednoj stranci pogotovo ne SDA. Žalosno je da razgovaramo o ustavnim promjenama u situaciji straha i kada imamo prijetnje ratom i kada se u ovoj atmosferi razgovaralo o ustavnim promjenama. Dobro ćemo razmisliti kako ćemo se ponašati u narednom periodu.

Ovo je izjavio predsjednik Naše stranke Edin Forto nakon razgovora sa američkim izaslanikom Matthew Palmerom. Nekima je šokantno što je Forto izravno i bez okolišanja rekao da su za NS prihvatljiviji HDZ i SNSD od SDA. Ovo je još jedno od otvorenih priznanja da je za NS ultimativni neprijatelj SDA, koja, suvišno je i napominjati, jedina baštini probosansku ideju u vladajućem trouglu na državnom nivou. Ne, ovdje ne treba ispitivati ponašanje SDA, već razloge za ovaj stav Forte treba naći u činjenici da on i NS ne pripadaju probosanskom bloku. Ovo se ne treba smatrati kao predimenzioniranje i snoviđenje u maglitoj političkoj sitauaciji jer je iskazom “pogotovo na SDA” kristalno jasno da je za Fortu i njegovu stranku od svih vladajućih, ovo najnepoželjnija politička opcija.

Ovome treba pridodati ponašanja Naše stranke tokom izbora u Mostaru gdje su, pri vijećničkom glasanju za gradonačelnika, članice NS izabrale negatore UZP-a, tačnije kandidata HDZ-a Marija Kordića a na štetu dr. Zlatka Guzina, dokazanog patriote. Dodajmo i da je Forto za poželjen partnere birao SNSD-ovog nekadašnjeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića umjesto dokazanih patriota iz reda SDA. Doda li se i istina o postavljanju brojnih kadrova iz RS u Sarajevo na najznačajnije čak i direktorske pozicije, nedvojbeno je da NS nije dio prodržavnog bloka makar se tako nekada i predstavljali.

Forto je u nastavku svoje izjave spomenuo prijetnje ratom te dodao da će “dobro razmisliti kako će se ponašati u narednom periodu”. Predsjednik NS ne dvoji da će u mogućim kritičnim sitacijama razmisliti kako će se ponašati. Obzirom da je NS dio Trojke, naivni su možda i očekivali da Forto jasno kaže se zna gdje je mjesto ove stranke, da nema dileme gdje će i na kojoj strani biti u slučaju narušavanja stabilnosti BiH. Ipak, oni naglašavaju da će o tome razmisliti. Ako je već rekao da neće biti uz SDA, očito je da bi mogli biti uz HDZ i SNSD. To je stvaranje alibija i nagovještaj za scenarij sličan Mostarskom, kada su u odlučujućem pitanju bili na strani suprotnoj od one gdje je većina njihovih glasača.

DEBLOKADA.COM

BOŠNJACI SE BRANE PUŠKAMA! SDP-ov radikal Kukić ne osuđuje UZP-ovski terorizam