Pronašli smo foto na kojem se golim okom vidi zavađenje Bošnjaka

Nakon što je preminuo načelnik Općine Foča u FBiH (Ustikolina) Esad Radeljaš, za nedjelju 11.4.2021.g. zakazani su prijevremeni izbori u ovoj lokalnoj zajednici. Za ovu analizu nisu bitna imenima i biografije kandidata u utrci za načelnika. Ovdje ukazujemo na činjenicu koja je izvjesna ilustracija moguće propasti jednog naroda.

Četiri dana prije izbora ovu općinu je pohodio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, prijatelj Ramiz Turulja i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. Ustikolina je smještena između Goražda i Foče. Jedna je od manjih lokalnih zajednica u BiH po broju stanovika i po naseljenoj teritoriji. Tačnije, tu živi oko 800 stanovnika, urbani dio Ustikoline automobilom možete proći za 34 sekunde.

Ako gledamo iz perspektive imperativa napretka i razvoja, teško je naći opravdanje za dolazak predstavnika sarajevske Trojke i njihovog saradnika iz Goražda u ovu malu općinu. Malobrojnost stanovništva, nerazvijenost, a onda posebno izuzetno težak položaj gdje su daleko od Sarajeva a bliže Foči, Ustikolini ne treba nikava predemokratizacija. Uvažavajući da i ovdje građani trebaju birati ko će ih voditi, dolazak Konakovića i ostalih može samo donijeti podjele i animozitete u ovo, naglašavamo, izuzetno malo mjesto. Hoće se reći da Konaković treba doći na obalu Drine da narodu govori ko mu je kakav od komšija, ko je lopov i uhljeb, ko nesposoban a ko je hrabar, čestiti i pošten, i da ga on, iz udobnog 15-ogodišnjeg staža na budžetu u Sarajevu, uči kako i za koga da glasa. Sve to tu nadomak Srbije i etnički očišćene Foče.

Ovdje unaprijed treba odbaciti svaku moguću repliku kojom bi ovu analizu neko htio okarakterisati kao vrijeđanje Ustikoline i njene bitnosti. Ona jeste naša, bitna i perspektivna, ali zbog svoje objektivne veličine i strukture, ona ne može izdržati netrpeljivost i podjele, a što u pravilu donosi Konaković tamo gdje ga se pita i sluša.

Poznat po oštroj retorici, koja je primamljiva jer iz nje izbija deklarativno znanje i dobronamjernost, a štoa u stvarnosti donosi samo propast probosanskim snagama, poput Sarajeva, Mostara i Velike Kladuše (a što je za dlaku izbjeglo Jajce i Brčko), Konaković će ovako dodatno atomizirati Bošnjake. Koliko je ozbiljna agenda po kojoj on radi, pokazuje što je zainteresovan za svaki pedalj prostora na kojem u dominantnom broju žive Bošnjaci. Naravno, nije ovdje riječ o interesu da se pomogne narodu, pogotovo na perifernim dijelovima njihovog korpusa, jer bi u suprotnom za 15-ak godina svoje političke karijere pronašao način da im konkretno pomogne kroz različite ideje i projekte.

Nadamo se da će Ustikolina odbaciti mržnju koju im Konaković preporučuje, ta tako izbjeći podjele koje, s obzirom na karakteristike ovog mjesta, mogu bitni kobne za njih.

DEBLOKADA.COM