KOLEGA RISTE ĐOGE! Da li znate da je Aleksandar Hršum bio ratni voditelj fašističkog Srpskog radija?

U svojoj respektabilnoj karijeri koja traje punih 25 godina Aleksandar Hršum njegovao je dinamičan pristup televizijskom novinarstvu. Na RTRS televiziji obnašao je funkciju urednika i voditelja jutarnjeg programa, te je uspješno upravljao i koordinirao timom novinara u cilju poboljšanja kvaliteta programa. Bio je autor, urednik i voditelj brojnih emisija koje su tematizirale društvena zbivanja. Radio je kao urednik i voditelj radijskih emisija, te kao dopisnik dnevnog lista „Večernje novosti“ iz Beograda, dio je biografije voditelja Nove BH koja se nalazi na web portalu ove televizije.

U istaknutim profesionalnim crticama ne stoji bitan podatak. Hršum je bio urednik i voditelj na Srpskom radiju, studio Sarajevo. Tačnije, to je radio Srpske radio-televizije koja je jedno vrijeme nosila naziv “Kanal S”. Ne samo da je Hršum došao iz velikosrpskog propagandnog ambijenta, čija je glavna poslijeratna adresa RTRS, već je bio i aktivni učesnik u medijskoj agresiji na RBiH. Taj dio biografije vješto je sakrila Nova BH gdje sada Hršum radi.

Osam je časova i pet minuta. Vreme je da kažemo “dobro jutro, poštovana deco”. Proleće i prolećno sunce greje na sve strane. Svakog četvrtka, pa i ovog poslednjeg u mesecu aprilu, Redakcija dečijeg programa Srpskog radija studio Sarajevo, ponovo je sa vama, riječi su Aleksandra Hršuma na početku emisije 28. aprila 1994. Ovaj snimak (link na kraju teksta) postavio je novinar Sanel Kajan na svom You Tube kanalu.

Srpska radiotelevizija je ostala zapamćena kao neviđeni primjer medijskog fašizma. Ponižavanje muslimana, ismijavanje njihove vjere, kulture, šamija i dimija, negiranje njihovog prava na život, veličanje zločinaca, navijanje za nestanak BiH i ostali nečuveni primjeri odvratnosti i zlobe, bili su profesionalni standardi kuće za koju je radio Hršum. Njegov je radni kolega sa televizije, Risto Đogo, bio jedna od najogavnijih pojava u povijesti medija, uopće. Upravo takvi kalibri su kreirali program Srpske radiotelevizije. Da je imao imalo dostojanstva, Hršum ne bi ni prišao takvim zlotvorima, pa barem se opravdavao da je vodio emisiju za djecu. Sam naziv medija, koji isključuje druge narode, možda bi bio dovoljan da se zna gdje je Hršum pekao zanat. Ukratko, Hršum je bio na strani i u mediju gdje se slavilo ubijanje branitelja i zauzimanje bošnjačkih i hrvatskih sela. Koliko je bila umobolna medijska podrška Radovanu Karadžiću, Nikoli Koljeviću, Biljani Plavšić, Ratku Mladiću i ostalim kreatorima genocidnog entiteta, pokazuje to da su kreirali program na ekavici. Sada kod Hršuma nema te ekavice iz ratnog vremena.

Deblokada će kontaktirati Media grupu koja je vlasnik Nova BH gdje je zaposlen Hršum i oštro negodovati zbog nepoštivanja žrtava agresije i genocida kroz angažiranje osobe koja je bila dio medijske mašinerije koja je podupirala taj velikosrpski, teroristički, antidržavni i fašistički projekat. Pozivamo i vas, ukoliko mislite da kolege Riste Đoge ne trebaju putem ekrana ulaziti u domove silovanih, logoraša, boraca i ostalih koji su bili pogođeni velikosrpskom agresijom, u BiH i dijaspori, da svoju žalbu uputite na email adresu office@unitedmedia.net.

Minimum dostojanstva kod žrtava, nakon ovakvih saznanja, bio bi prezir spram osobe koja je tokom rata bila na protivničkoj, agresorskoj i genocidnoj strani. Tako bi i bio bojkotovan ili upozoren medij koji angažira takve voditelje, sada ih predstavljajući kao profesionalce, pritom falsificirajući njihovu biografiju, sve dok odgovorni ne upute izvinjenje ili učine nešto na saniranju postojećeg stanja.

DEBLOKADA.COM

 

2+