Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

UHLJEBLJIVANJE? “Ekspertska” vlada KS u kojoj dominiraju nastavnici fizičkog

Član predsjedništva SDA Haris Zahiragić reagirao je na sastav nove vlade Kantona Sarajevo koja bi trebala uskoro biti imenovana. Po njemu, iako najavljivana kao ekspertska, nekoliko članova to uopće nisu. Mladi član SDA ukazao je na izražen broj svršenika Fakulteta za sport i tjelesni odgoj (FASTO, DIF). Deblokada naglašava da je bi ministar za sport (i kulturu) možda i trebala biti osoba sa ovakvim zvanjem. Prenosimo najznačajnije dijelove Zahiragićevog saopćenja:

Kako u osnovnoj, tako i u srednjoj školi, među omiljenim su mi bili profesori sporta. U srednjoj, 1. gimnaziji, to je bio Faruk Bešlić – popularni Bešlija. Profesori sporta generalno, osim što odgajaju tijelo djece (a time i njihov duh), imaju neku specifičnu pedagošku ulogu kod djece, a posebno kod “mangupa” – jer imaju taj neki autoritet koji je potreban u tim godinama. Dakle, zanimanje profesora sporta je zaista jedno plemenito zanimanje.

Nažalost, u jednoj fazi, nekoliko profesora na FASTO, ali i nekoliko generacija svršenika FASTO-a, pretvorili su taj fakultet u univerzalni fakultet koji reprodukuje eksperte za sve. Za pravo, medicinu, ekonomiju, privredu, a specifično za politiku.

Na taj način, nažalost, omrzli su tu plemenitu nauku, profesiju i struku u očima mnogih ljudi, posebno mladih i obrazovanih, kojima su ti pojedinci počeli ulaziti u profesionalni prostor i zauzimati njihova mjesta. Vrhunac tog fenomena desio se u posljednih par godina u Kantonu Sarajevo. Danas u Skupštini KS pojedine stranke imaju većinu DIF-ovca u klubu, a prema najavama i tri ministra te struke u “ekspertnoj” Vladi Kantona Sarajevo (Samir Avdić – minister culture i sporta, Omer Osmanović – minister za boračka pitanja i Adnan Delić – ministar privrede).

Nemam ništa protiv tih konkretnih ljudi, šta više, veoma cijenim neke od njih. Međutim, uz dužno poštovanje prema svima, moramo početi cijeniti struku i prestati kao društvo produkovati “univerzalne sveznalice i konkretne neznalice”. Tema za sebe, a u vezi sa posljednjom rečenicom, su i kupljene diplome, a o njoj sam više puta govorio i govorit ću i ubuduće.

Inače, kao društvo, nećemo daleko dogurati, zaključio je Zahiragić.

Uslijedili su komentari koji podupiru ove stavove. Isitčemo mišljenje Elvira Hadžiomerovića koji je rekao da je svaka struka posebna i zavređuje poštovanje, ali su pojedinci degradirali spomenutu profesiju, studiranjem na “prečac” i “usput” samo radi sticanja diplome VSS, ali ne i realnog znanja.

DEBLOKADA.COM

Kako su spaljene sarajevske knjige dospjele na listu događaja epsko-historijskog značaja