Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

USTAVNI SUD BiH! Neustavne su mjere zabrane kretanja i obaveznog nošenja maski

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas elektronskim putem održao redovnu sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na kojoj je donesena odluka da mjera ograničenja kretanja i nošenja maski tokom pandemije novog koronavirusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ustavni sud zaključio je da miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantirane Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija), u konkretnom slučaju prava na privatni život i na slobodu kretanja, koje je izvršeno naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, u konkretnom slučaju kriznih štabova ministarstava zdravstva, kada je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od strane najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava i sloboda.

Ustavni sud zaključio je da postoji povreda prava na privatni i porodični život, dom i prepisku iz člana II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 8. Evropske konvencije kada je miješanje u navedeno pravo “nezakonito”, odnosno kada sud nije u zakonom propisanom roku od tri dana odlučio o žalbi izjavljenoj na prvostepeno rješenje, već nakon 15 dana od isteka roka.

Također, Ustavni sud zaključuje da je, zbog takvog postupanja Općinskog suda u Sarajevu, došlo i do povrede prava na djelotvoran pravni lijek iz člana 13. Evropske konvencije budući da žalba apelanata u konkretnom slučaju nije bila “djelotvorna” u smislu sprečavanja navodne povrede njihovog prava iz člana II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 8. Evropske konvencije i trajanja te povrede.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine predvidio je da zakonodavna i izvršna vlast zadržio spomenute mjere, ali tako što će ih donijeti u nadležnim tijelima i u zakonskim okvirima.