Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Državljani BiH nakon ulaska u Hrvatsku moraju u 14-odnevni karantin

Nacionalni štab civilne zaštite Republike Hrvatske u srijedu je najavio kako od ponoći stupa na snagu novi režim ulaska u Hrvatsku iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. To znači da će svi koji dolaze iz tih država morati po dolasku u Republiku Hrvatsku u samoizolaciju od 14 dana, javlja Hina.

Voditelj hrvatskog Nacionalnog štaba Davor Božinović rekao je kako se prema novoj odluci od prelasku granice uvodi novi režima ulaska za sve koji dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije koji će morati 14 dana boraviti samoizolaciju. Ta se odluka neće primjenjivati na putnike koji dolaze iz tih zemalja i u tranzitu su kroz Hrvatsku.

– Odluka je donesena zato što je većina inficiranih došla iz BiH, Srbije i Kosova, a prema preporuci i standardima HZJZ i Sjevena Makedonija ulazi u taj krug zemlja – rekao je Božinović.

Također je donesena odluka o obveznom nošenju maski u javnom prijevozu. Prema izmjeni odluke o načinu organizacije javnog prometa vozači, ostali zaposlenici i putnici će biti obvezni nositi koristiti maske i pridržavati se protuepidemijskih mjera.

– Putniku koji nema medicinsku masku pružatelj usluge javnog prijevoza ne smije dopustit ulazak u vozilo, a vozače neće smije započet vožnju ako su u vozilu putnici bez maske- rekao je Božinović. Obje odluke stupaju na snagu noćas u ponoć.

U Hrvatskoj je potvrđeno 22 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u ovom trenutku je u Hrvatskoj aktivno 139 slučajeva zaraze.

Ukupno je testirano 73.738 uzoraka, samo u 24 sata njih 645. Na bolničkom liječenju nalazi se 18 osoba, na respiratoru nema bolesnika. Ukupan broj umrlih je i dalje 107.