– Kada uzmete statistiku, to je nevjerovatna činjenica i nevjerovatna stvar Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Vidjet ćete da se Tužilaštvo BiH samo bavi ovdje Sarajevom i jednim dijelom Federacije. Pripremajući se malo za ovu emisiju, pogledao sam neku statistiku. Recimo četiri puta više istraga i optužnica za 2019. godinu je podignuto u Federaciji u odnosu na Republiku srpsku, a da ne govorim u odnosu na pojedine kantone. Imate Kanton broj 10, Livanjski, je li kako ga zovu, u 2019. godini je nula istraga. Nema nijedne istrage – kazao je Mektić i nastavio:

– A sad ako hoćemo već, mada ja to ne volim, na takav način da dijelim Bosnu i Hercegovinu i da govorim na takav način, u kantonima sa hercegovačkom (sic!) većinom samo devet istraga je sprovedeno od strane Tužilaštva BiH, u RS-u četiri puta manje, u pola Federacije deset puta manje, što znači da postoji politički deal i politički uticaj na koji je svjesno pristala glavna tužiteljica Gordana Tadić i onda se samo vrti ovdje oko Sarajeva i tamo do Zenice, i tu negdje, i tu što se desi, tu promptno reaguje. Prije se počelo govoriti o montažnoj bolnici u Republici srpskoj, nego o predmetu “Respiratori”, rekao je Mektić.

– Govorili su da je to glupost i ludost i dokazano je. Ovce tu stanuju i pasu. Bolnica je običan šator, nema nikakvu prateću opremu. Ali to Gordani Tadić i Tužilaštvu BiH nije bilo dovoljno da pokrene istragu, istakao je Mektić.

Mektić je naglasio da nije ni za to da Tužilaštvo radi po principu reciprociteta, ako otkriješ neku aferu u Federaciji, da moraš i u RS, i obratno, ali da se  teške afere pojavljuju u svim dijelovima BiH.

– Gledao sam dio gostovanje Tadić koja kaže da niko nije podnio krivičnu pprijavu za to (poljska bolnica u RS), pa aferu “Respiratori” su pokrenuli mediji. I mediji u RS-u već mjesecima pišu o ovoj aferi, i niko ne treba da podnese krivičnu prijavu, dovoljno je da glas dopre do tužioca, da neko pošalje pismo, da mediji objave ili da policija podnese, na bilo koji način da dopre glas do tužioca i da on otvori taj slučaj. Ona je izjavila da niko nije podnio prijavu, to je smiješno. Greška je što su podnesene krivične prijave entitetskom tužilaštvu, jer u ovom slučaju nabavke mobilne bolnice postoji ino element, i to je stvarna nadležnost Tužilaštva BiH. Gordana Tadić nije preuzela taj slučaj jer postoji politički deal između Milorada Dodika, Dragana Čovića i Gordane Tadić da se taj dio koji pokrivaju SNSD i HDZ ne diraju. Ne znam šta će oni njoj omogućiti, ali mogu da ostane na toj poziciji – rekao je Mektić. Pogledajte video.