Borci ARBiH iz Viteza najavljuju proteste ako ne bude uklonjena sporna fontana

Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH iz Viteza održala je prošireni, vanredni sastanak, vezano za sporni i iritirajući spomenik u Etno selu “Čardaci”.

Postavili su uslov da “ukoliko u što kraćem mogućem roku nadležne opštinske, kantonalne, federalne institucije i službe ne poduzmu mjere uklanjanja spornog spomenika, boračka udruženja će zajedno sa patriotski orijentisanim građanima, omladinom Viteza i šire organizovati protesna okupljanja ispred Opštine ili u samom Etno selu”.

Borci Armije RBiH “opštinskim službama i nadležnoj komisiji pri opštinskom vijeću hitno se upućuje zahtjev za postavljanje spomen ploče ispred zajedničke zgrade Opštine sa natpisom “SVIM STRADALIM U ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOM RATU 92-95”.

– Nakon godina pokušavanja i odbijanja, ovaj put ćemo biti odlučni i istrajni sa odlukom da neće postojati samo spomenik sa natpisom “SVIM STRADALIM U DOMOVINSKOM RATU”, naglasili su iz boračkih udruženja za portal Istinavitez.ba.

Postojanje i opstanak države Bosne i Hercegovine plaćen je krvlju i velikim žrtvama i to uvijek mora biti neosporiva činjenica koja se ne smije zaboraviti. Stavljanje države u konotaciju uriniranja bilo koga po toj državi je nedopustivo bez obzira na umjetničke slobode na koje se pozivaju oni koji su postavili instalaciju.