Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Četvorka podržala Banja Luku za Evropsku prijestolnicu kulture, a sada traže glasove po Mostaru

Opet su korisnici društvenih mreža, običan narod, polučili analize i zaključke koje ne možemo naći kod nositelja javnog mnijenja u BiH. Zaključak je jednostavan, pa je tim više čudnije što za njim nisu posegli profesionalni analitičari.

– Četvorka podržala Banja Luku za Evropsku prijestolnicu kulture 2024, a sada traže glasove u Mostaru.

Upravo ova kratka analiza otkriva suštinu ponašanja političkog bloka Četvorka. Sredinom 2019. godine poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo okupljeni oko ovog bloka, nisu htjeli podržati Mostar, već su odabrali njegovu konkurenciju u ovoj utrci, Banjaluku.

Tadašnji premijer KS Edin Forto ovu je podršku iskazao i tokom susreta sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem 29.5.2019 g. Dojmljiva je bila i fotografija srdačnog zagrljaja domaćina Radojičića i gosta Forte gdje radost zagrljenih, iskazana kroz silinu stiska i široke osmijehe, prevazilazi mjeru koju dozvoljava protokol. Van sumnje je da su emocije zadovoljstva i sreće iskrene. Forti i njegovim blokovskim partnerima nije smetalo što su iz Banjaluke protjerani Bošnjaci i Hrvati, što su tamošnji Srbi poruši sve džamije, što se tamo ubijaju muslimani i kada je pokušaju obnoviti (učesnici protesta), ili kada velikosrpske vlasti eliminiraju nazive ulica i toponime koji podsjećaju na nešto nesrpsko. Upravo takvoj Banjaluci, premijer KS je pohitao u zagrljaj da joj pruži podršku za evropsku prijestolnicu kulture 2024. Ista ta Banjaluka, koja odgovora Četvorki, poslala je poziv zloglasnom dobitniku Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

Tada su Forto, Mandić, Konaković, Hadžibajrić, Stojanović okrenuli leđa Mostaru a pružili zagrljaj etnički očišćenoj Banjaluci. Sada hrle u Mostar. Samo zbog glasova i vlastite političke koristi.

DEBLOKADA.COM

Povezano:

Zašto Hadžikadiću ne smeta sastanak vladike Dimitrija sa određenim srpskim političarima?