Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Zašto Hadžikadiću ne smeta sastanak vladike Dimitrija sa određenim srpskim političarima?

Prošlo je nekoliko dana, dovoljno da reaguje Mirsad Hadžikadić. Ali reakcije nema. Predsjednika Platforme za progres nije potakla vijest iz Mostara koja glasi:

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sastao se 11.12.2020. g. u Mostaru sa nosiocem liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” Veliborom Milivojevićem. – Mostar je divan grad. Zaslužuje da ima izbore i da ima svijetlu budućnost. Očekujem da će izbori proći u najboljem redu i demokratskoj atmosferi i da od izbora Mostar napreduje i bude istinski pozitivan primjer suživota i napretka”, poručio je episkop Dimitrije. Sastanku je prisustvovao i Branislav Okuka, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, te delegacija iz Gacka predvođena novim načelnikom opštine Ognjenom Milinkovićem i predsjednikom Opštinskog odbora SNSD-a Srđanom Milovićem, te sveštenici iz Mostara, stoji u izvještaju sa sastanka.

Ovo direktno miješanje vjere i politke nije naišlo na kritike Hadžikadića. Upravo je on u Mostaru snimio video pouku u kojoj je negodovao zbog minimalnog doticaja predizbodnih tema i džamijskog harema. Ali, posjeta predstavnika političke liste vladiki, kao da je za Hadžikadića normalna i prirodna. Srpska pravoslavna crkva i “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” očigledan je primjer saradnje zasnovane na najbitnijem zajedničkom sadržiocu – na pravoslavlju, a sve u povodu izbora u Mostaru. Gost iz Sjedinjenih Američkih Država, koji po Bosni i Hercegovini dijeli savjete o odnosu vjerskog i svjetovnog, kritikom se obratio samo muslimanima i njihovoj vjerskoj zajednici. On nije poručio vladiki Dimitriju da ima pravoslavaca i na drugim listama, mimo one s čijim se predstavnicima sastao. Ova dokazana selektivnost je daleko od Hadžikadićeve proklamovane principijelnosti. Dodajmo da je Hadžikadić lično po džematima u SAD držao brojne političke skupove, a u Mostaru je kritikovao bilo kakav doticaj izbora i vjerske sfere.

DEBLOKADA.COM

Povezano:

Pogledajte kako Hadžikadić po džematima u SAD drži političke govore i dijeli pamflete Platforme