Damir Filipović ne bi mogao biti član Sabora IZ u BiH jer je dio tima koji podržava paradu

– Kandidovat ću se za Sabor Islamske zajednice u BiH jer ona ne pripada jednoj političkoj opciji niti šablonima koje ste napravili, rekao je Damir Filipović sa govornice Skupštine Kantona Sarajevo u posljednjim minutama svog ministarskog mandata u kantonalnoj vladi.

Nedosljednost koja se nalazi u ovoj Filipovićevoj izjavi može se uvidjeti kroz jednu jednostavnu činjenicu. Obzirom da je bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS član SDP-a, partije koja je aktivno podržavala i omogućila održavanje parade Ima izać’ u Sarajevu, to Filipovića diskvalificira kao kandidata za člana Sabora IZ u BiH.

Fundamentalni uslov za članstvo u džematu, a onda i u bilo kojim organima Islamske zajednice, pogotovo u Saboru, je da osoba ne negira islamske principe. Istospolne veze i odnosi u islamu je okarakterizirano kao veliki grijeh. Ovako je dr. Enes Ljevaković odgovorio na pitanje iz 2007. da li je homoseksualac nevjernik.

– Osoba koja ne osuđuje taj grijeh, već ga smatra dozvoljenim, čini ga konstantno, bez griže savjesti, smatrajući ga normalnom pojavom ili ga propagira među drugima, smatra se nevjernikom, budući da smatra dozvoljenim ono što je kao zabranjeno i razvratno djelo općepoznato u vjeri. Dakle, samo činjenje grijeha ne izvodi iz vjere, ukoliko osoba vjeruje da je to grijeh, ali ako ne vjeruje da je kategorički haram haram, izlazi iz vjere makar ga i ne činio. Homoseksualizam je kategorički haram, kao i sve druge vrste vanbračnih intimnih odnosa i razvratnih djela, objasnio je Ljevaković.

Kao što se vidi, podrška istospolnim vezama, što je suština parade, ultimativni je grijeh. Da bismo Filipovića izuzeli od SDP-ovog stava i aktivnog podržavanja pomenute parade, potrebno je da imamo njegovo samoizuzeće. Obzirom da nije poznato da Filipović distancirao od politike i djelovanja svoje partije po ovom pitanju te je i dalje njen član, neizbježan je zaključak da pripada grupi koja podržava homoseksualnost što je stav koji svaku osobu isključuje iz islama. Biti u islamu, biti musliman, prvi je uslov za članstvo u Islamskoj zajednici i njenim organima.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

0